Ismét meghalt egy nő Lengyelországban a szigorú abortusztörvény miatt

Legutóbb szeptemberben halt meg egy kismama, mert az orvosok nem operálták meg.

2022. január 28., 17:08

Szerző:

Lengyelország-szerte tüntetések kezdődtek egy 37 éves nő halála után, akitől a héten megtagadták terhessége megszakítását. Varsó utcáin a tüntetők koszorúkat és lámpásokat helyeztek el az előző nap elhunyt Agnieszka T. emlékére. A háromgyermekes nő ikrekkel volt terhes, amikor az egyik magzat szívhangja leállt, és az orvosok megtagadták az abortusz elvégzését – írta az Euronews.

A nő családja közleményben üzent a kormányak, hogy „vér tapad a kezükhöz”.

Agnieszka T. az első trimeszterben volt, amikor december 21-én kórházba került hasi fájdalmakkal. Az egyik iker szívverése még aznap leállt, de az orvosok – a család szerint – a hatályos abortusztörvényre hivatkozva megtagadták az eltávolítását. Több napot vártak, amíg a második magzat is meghalt, végül újabb két nap után, december 31-én megszakították a terhességet. A nőt ezután elszállították a nőgyógyászati osztályról, de állapota tovább romlott, majd elhunyt. A kórház által kiadott közlemény nem állapítja meg a nő halálának okát, csak azt említik, hogy pozitív volt a Covid-tesztje. A család szerint viszont a nő vérmérgezésben, szepszisben halt meg. Agnieszka T. halála éppen az első évfordulójára esik annak a 2021-es döntésnek, amely illegálisnak nyilvánította a magzati rendellenességek miatti abortuszt.

A demonstrálók felszólították az embereket, hogy a következő napokban állítsanak sztrájkőrséget a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt irodái elé, és szervezzenek útlezárásokat az egész országban.

 

(Kiemelt kép: Mécsest gyújtanak a PIS épülete előtt Boroszlóban 2022. január 26-án. fotó: Krzysztof Zatycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)