Ismét lecsaphat az EU az X-re, a korábbi Twitterre

Az Európai Unió egyes politikusai azt sürgetik, hogy a közösségi oldal ne legyen elérhető az EU-ban.

2024. augusztus 20., 09:52

Szerző:

A szólásszabadság veszélyes korlátozásaként értékelte Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali kormánypárt elnöke hétfő este azt a javaslatot, miszerint ha az Elon Musk tulajdonát képző X (a korábbi Twitter) közösségi média nem tartja tiszteletben az európai szabályozást, az EU államaiban bezárhatnák. Az MTI írta meg, hogy Matteo Salvini közösségi oldalain elfogadhatatlannak és aggasztónak nevezte az Európai Unió politikusainak az X lehetséges bezárásával kapcsolatos nyilatkozatait. 

„Ha Elon Musk nem tartja tiszteletben a digitális szolgáltatásokra vonatkozó európai előírásokat, az Európai Unió bezárhatná az X-t Európában"

– írta Matteo Salvini. 

Korlátozás vagy megszüntetés

A jobboldali politikus Thierry Breton, a távozó Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa korábbi levelére utalt. Breton augusztus 12-én - a Donald Trump amerikai elnökjelölttel az X-en sugárzott interjút megelőzően - levélben szólította fel Elon Muskot az uniós jogszabályok betartására.

Sandro Gozi hétfőn a La Repubblica olasz napilapban úgy fogalmazott:

"ha Elon Musk nem alkalmazkodik a digitális szolgáltatásokra vonatkozó európai szabályokhoz, az Európai Bizottság az X leállítására kéri a kontinensen működő szolgáltatókat, vagy végső esetben elrendeli a közösségi médiafelület teljes megszüntetését az Unió területén". 

Sandro Gozi a korábbi Renzi-kormány EU-ügyi minisztere volt, jelenleg az Emanuel Macron vezette francia kormánypárt európai parlamenti képviselője.

Fenyegetés a szólásszabadság ellen?

Matteo Salvini úgy vélte, "Macron olasz európai parlamenti képviselője" újabb fenyegetést intézett a szólásszabadság ellen Európában. A digitális szolgáltatásokat szabályozó Digital Service Act olyan "európai szabályozás, amely aggasztó, cenzúrára utaló elemeket tartalmaz, és a Liga volt az egyetlen olasz párt, amely ellene szavazott" - írta Salvini. 

Matteo Salvini szerint

"több millió másképpen gondolkodó embert akarnak elhallgattatni (...) elfogadhatatlan! Elég volt a szájzárból!". 

 

Salvini  a Facebookon is közzétette tiltakozását.

 

Tavaly írtunk arról, hogy az Európai Bizottság jogsértési eljárást indított az X (korábban Twitter) közösségi platform ellen a tartalommoderálásra és -átláthatóságra vonatkozó európai szabályok állítólagos megsértése miatt. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az eljárás azt kívánja értékelni, hogy az X közösségi oldal megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA) egyebek mellett a kockázatkezeléssel, a tartalommoderálással és a hirdetések átláthatóságával kapcsolatos területeken az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos tartalmai vonatkozásában. 

(Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)