Írország az Isztambuli Egyezmény ratifikálásával ünnepli a nőnapot, erre Magyarország máig nem volt képes

2019. március 8., 15:09

Szerző:

Írország ma 34. országként ratifikálta az Isztambuli Egyezményt, hogy ezzel is nagyobb védelmet és támogatást nyújtson az erőszakot elszenvedő nőknek. Az Amnesty International Magyarország honlapján azt írja, hogy az ír kormány ezzel történelmi lépést tett.

– 2018 kiemelten fontos éve volt az Írországban élő nőknek és lányoknak, hiszen tavaly törölték el az abortusz alkotmányos tilalmát. Újabb történelmi lépés, hogy 2019. március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon az ír kormány ratifikálta az Isztambuli Egyezményt. Bízunk benne, hogy ezzel a lépéssel egyrészt az országban élő nők több támogatást és védelmet kapnak, másrészt pedig, hogy más európai országok és az EU is követik a példánkat

–  mondta Fiona Crowley, az írországi Amnesty International kutatási és jogi vezetője.

Hozzátette, hogy a ratifikáció önmagában nem elég. Az ír kormánynak gyakorlati lépéseket kell tennie, hogy az erőszak túlélő nők minden segítséget megkapjanak és minden szolgáltatáshoz (segélyvonal, jogi segítség, tanácsadás, orvosi ellátás, áldozatvédelmi szolgáltatások) hozzáférjenek. Emellett a kormánynak támogatnia kell azokat a civil szervezeteket, amelyek ilyen szolgáltatásokat nyújtanak.

Az Isztambuli Egyezményt az Európa Tanács 47 tagja fogadta el 2011. május 11-én. Ez az első nemzetközi egyezmény, amely kifejezetten a nők elleni erőszakkal foglalkozik. Minimális elvárásokat fogalmaz meg az államok felé a megelőzés, a védelem, a jogi eljárások és a különféle szakpolitikák területén. A ratifikáló országoktól elvárják, hogy megvédjék és támogassák az erőszak túlélőit. Eddig 47 tagországból 46 írta alá, közülük Írországgal együtt 34 ratifikálta.

Magyarország 2014-ben írta alá az egyezményt, de máig nem ratifikálta, és ógy tűnik, a szándék sincs meg hozzá. Németh Szilárd Fidesz-alelnök 2017-ben kijelentette, hogy amíg a Fideszé a többség, addig az egyezmény nem is megy át a parlamenten.

A Magyarországon a nők ellen gyűlöletből elkövetett gyilkosságokról ebben a cikkünkben írtunk.