Ámokfutásba kezdett egy katona Iránban

Lelőtt három rendőrt, majd egy bajtársát is délkeleten, egy rendőrős előtt.

2022. november 6., 13:20

Szerző:

Lelőtte bajtársát és három rendőrt egy katona a délkelet-iráni Szisztán és Beludzsisztán tartományban egy rendőrőrsnél - számolt be vasárnap a Tasnim félhivatalos hírügynökség.

Az eset Bampur város közelében történt, a fővárostól, Teherántól mintegy 1260 kilométerre.

A tartományban pénteken zavargások voltak, amelyek során a biztonsági erők fellépésének következtében 16 ember meghalt - derült ki egy aktivistacsoport tájékoztatásából.

A Tasnim jelentésében egy helyi rendőrparancsnokot idézve arról számolt be, hogy a katona tüzet nyitott, miután egy másik katonával vitába keveredett személyes ügyek miatt. A katonát azonnal őrizetbe vették. További részleteket nem közöltek.

Az ilyen lövöldözések ritkák Iránban. Hat éve, 2016-ban egy katona öngyilkos lett, miután agyonlőtte három bajtársát. Iránban a 19 éves és idősebb férfiak számára kötelező a legfeljebb 24 hónapos katonai szolgálat.

A kormányellenes tüntetések hetedik hete tartanak a közel-keleti országban, amelyeket a 22 éves Dzsína (Mahsza) Amini őrizetben bekövetkezett halála váltott ki. Az erkölcsrendészet azért intézkedett ellene, mert megsértette az ország nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályait.

Amini szeptember 16-i halála óta emberek tízezrei tüntetnek az iszlám köztársaság kormányának elnyomó politikája ellen. A tüntetések az ország vezetésének egyik legnagyobb próbatételévé váltak az államalapítás óta.

(Kiemelt kép: Tüntetés Teheránban. Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.