Intenzív osztállyal felszerelt vonatot állítottak forgalomba Olaszországban

Az olasz vasúttársaság hamarosan Covid-mentes járatokat is indít. 

2021. március 10., 18:21

Szerző:

Április elejétől áll forgalomba Olaszországban az első olyan, Európában egyedülálló vonat, ami intenzív ellátásra szoruló betegek szállítására is alkalmas - adja hírül az Euronews.

Most, amikor a harmadik hullámban a gyorsan terjedő mutációk miatt az egészségügyi rendszerek közelítenek a kapacitásuk határához, enyhítést jelenthet ez az eszköz is. A vonat olyan, mintha egy kórház intenzív osztályát a sínekre költöztették volna.

„ A legfejlettebb technológiával 21 beteget tudunk szállítani. - mondja a legnagyobb olasz állami vasúttársaság vezérigazgatója. Felszereltségében a vonat egyedülálló, kihasználására számtalan lehetőség nyílik majd, és Európa bármely pontján bevethető”.

Emellett a repterek mintájára a vasútállomásokon is tesztelik az utasokat, így hamarosan az utasok többsége úgynevezett Covid-mentes járatokon utazhat. A rendszer Rómában és Milánóban már működik.

De az olasz vasúttársaság az oltási program felgyorsításában is ki akarja venni a részét.

„ Az ország egyik legforgalmasabb pályaudvara a római. A szemben lévő parkoló egy részét leválasztják és az olasz vöröskereszttel együttműködve kialakítják az első vasúti oltóközpontot. A 750 négyzetméternyi területen napi 2000 oltást tudnak majd beadni” - számol be róla az Euronews.