Íme a brit kémek keddi jelentése az orosz-ukrán háború állásáról

A rendkívül heves ukrán ellenállás nem csak a jelentős orosz területszerzést akadályozta meg, hanem azt is, hogy Putyin elnök jelentős katonai sikerről számolhasson be a győzelem napi felvonuláson. 

2022. május 10., 08:05

Szerző:

A brit védelmi minisztérium közösségi oldalán közétette hírszerzési forrásokra alapozott, legfrissebb jelentését az orosz-ukrán háború állásáról. 

A brit hírszerzés jelentése szerint: 

  •  Oroszország a háború kirobbanásakor alábecsülte az ukrán ellenállás mértékét. A rendkívül heves ukrán ellenállás nem csak a jelentős orosz területszerzést akadályozta meg, hanem azt is, hogy Putyin elnök jelentős katonai sikerről számolhasson be a győzelem napi felvonuláson. 
  • Oroszország inváziós terve nagy valószínűséggel azon a téves feltételezésen alapult, hogy korlátozott ellenállásba ütközik, és képes lesz gyorsan bekeríteni és megkerülni a lakott területeket.
  • A téves stratégiai tervezés következtében jelentős veszteséget szenvedtek az orosz erők, ez pedig redukálta Oroszország stratégiai fókuszát is. 

 

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül részt vesz a Marsall Rokosszovszkij komphajó zászlófelvonási ünnepségén a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2022. március 4-én. fotó: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.