Így hekkelték meg a putyinista híradót Oroszországban

Kivételesen bátor akciót hajtott végre egy szerkesztő.

2022. március 14., 21:09

Szerző:

Az orosz állami tulajdonú 1-es csatornán éppen híreket mondtak, amikor váratlanul egy nő egy háborúellenes transzparenssel rohant a bemondó mögé – írja a 444. A hírolvasó nem akadt meg, de a vezérlőben gyorsan képet váltottak. Oroszországban egy új törvény szerint még csak a háború szót sem lehet használni az Ukrajnában zajló háborúra. Aki nem a hivatalosan erőltetett „különleges katonai műveletnek” nevezi, akár 15 év börtönt is kaphat. A TASZSZ hírügynökség szűkszavúan csak annyit közölt, hogy az incidens miatt a csatorna vizsgálatot indított. A nő ellen, aki valószínűleg az állami csatorna dolgozója lehet, közigazgatási eljárást indítottak.

A Mash szerint a tüntető az egyik szerkesztő, Marina Ovsziannikova lehetett. Értesüléseik szerint a nő jelenleg őrizetben van, a rendőrség kihallgatja. Az akció előtt egy üzenetet is közzétett.

(Kiemelt képünk: Képernyőfelvétel az orosz állami televízió híradójáról.)

13:13

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.