Idős kora miatt szabadlábra helyeznek egy francia sorozatgyilkost Nepálban

A nepáli legfelsőbb bíróság szerdán idős korára tekintettel elrendelte a Kígyó ragadványnéven ismert Charles Sobhraj sorozatgyilkos szabadlábra helyezését.

2022. december 21., 20:38

Szerző:

A sorozatgyilkos 20 éves börtönbüntetéséből már letöltött 19-et, s a bírósági határozat értelmében szabadulását követően 15 napon belül kitoloncolják az országból. A nepáli törvények értelmében az életfogytiglani börtönre ítélt fegyencek általában csak 20 évet töltenek rácsok mögött.

A 78 éves francia állampolgárt azzal vádolják, hogy az 1970-es és 1980-as években nyugati országokból származó több mint húsz turistát gyilkolt meg Ázsia-szerte általában bódító szereket keverve italukba vagy ételükbe.

A Netflix és a BBC közös sorozatot is forgatott a gyilkosságairól

Thaiföldön „bikinigyilkosként” emlegették, mert elbódított és meggyilkolt hat nőt Pattaya strandján. Áldozatai mindannyian bikinit viseltek. A helyi hatóságok az 1970-es évek közepén letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Másik ragadványnevét, „a Kígyót” onnan kapta, hogy rendkívül jól álcázta magát: az 1980-as évek derekán Indiában megszökött egy börtönből, ahol 21 évre ítélték szintén gyilkosság miatt. Sobhrajt később mégis elfogták, és még 1997-ig ült rácsok mögött.

Sobhraj az indiai börtönből való szabadulása után visszatért Franciaországba. 2003-ban azonban ismét meggyűlt a baja a hatóságokkal, ez alkalommal a nepáli főváros, Katmandu egyik kaszinójában fogták el Connie Jo Bronzich amerikai turista meggyilkolása miatt. A férfi 2003 óta egy katmandui fegyházban raboskodott.

Tavaly a BBC és a Netflix közös sorozatot is készített A kígyó címmel a gyilkosságokról.

(Kiemelt képünk:  A 2014. június 12-én készült aktaképen a francia sorozatgyilkos Charles Sobhraj nepáli rendőrök kíséretében érkezik a kerületi bíróságra a Laurent Ormond Carriere kanadai hátizsákos utazó meggyilkolásával kapcsolatos ügyben tartott meghallgatásra Bhaktapurban. Fotó: Prakash MATHEMA / AFP)