Újabb szomszédos országban az omikron-variáns

Romániában két esetet regisztráltak. 

2021. december 5., 10:04

Szerző:

A román egészségügyi minisztérium szombaton közölte, hogy a koronavírus omikron változatának első két megbetegedését észlelte két román állampolgárnál, akik november 30-án tértek vissza Dél-Afrikából – írja a Reuters.

A két utazó, egy 48 éves nő a központi Brassó megyéből és egy 59 éves férfi a keleti Vaslui megyéből, otthonukban voltak elszigetelve, és nem voltak tüneteik – közölte a minisztérium. A hatóságok egy harmadik teszt szekvenciáját is elvégezték a vírusváltozat azonosítására.

Románia beutazási tilalmat vezetett be több afrikai államból érkező, nem európai uniós állampolgárok számára, és repülőgépeket küldött a törölt járatok miatt rekedt románok visszaszerzésére. A hazatérők várhatóan két hétig karanténban maradnak.

Az uniós állam szombaton napi 1490 új COVID-19-es megbetegedést és 131 halálesetet jelentett. Az EU második legkevésbé oltott országa, Románia októberben és november elején élte át a járvány eddigi leghalálosabb hullámát.

(Kiemelt képünk: Embereket oltanak be a Pfizer-Biontech koronavírus elleni oltóanyagával egy újonnan megnyitott drive-in oltóközpontban Bukarestben 2021. április 29-én. Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)