A horvát kormányfő szerint pofátlanság, amit Magyarország a benzinnel csinál

A horvát miniszterelnök szerint a csak magyaroknak biztosított benzines árplafon diszkriminatív intézkedés, és ezt már Orbán Viktornak is kifejezte. Az Európai Bíróságon lehet a dologból ügy.

2022. június 1., 17:31

Szerző:

„Ha már Magyarország vásárolhat olcsó orosz olajat, miközben mindenki más drágább mediterrán vagy Brent-olajat vesz, nem diszkriminálhatja a többi EU-tagállam polgárait, akik Magyarországon akarják megtölteni az autójuk tankját. Ez így nem fog átmenni.” – ezt közölte a Népszava beszámolója szerint Andrej Plenković horvát miniszterelnök a csak magyar rendszámú autókra korlátozott benzinárstopról. Plenković minderről a Fideszt korábban felfüggesztő Európai Néppárt rotterdami kongresszusán.

Plenkovic arról beszélt, szerinte ez egyértelműen kimeríti a magyarok részéről az EU-s kötelezettségszegést, de a diszkrimináció miatt a horvát kormányfő kijelentette,

azon is el kell gondolkozni, hogy az Európai Bíróságra viszi az ügyet Budapest ellen.

Hozzátette, „az egész EU lényege a közös piac, hogy az állampolgáraink mindenütt azonos elbánásban részesülnek. Ez nyilvánvalóan átmeneti gesztus, nem olyasmi, ami hosszútávon fennmarad.”

Azt is hangsúlyozta, korábban voltak már ilyen tagállami próbálkozások, például az autópálya-matricák területén, de ezeket az Európai Bíróság rendre elkaszálta.

Az intézkedés ellen európai intézmények nem emeltek kifogást. Az Euronews kérdésére az Európai  Bizottság és az Európai Fogyasztóvédelmi Szövetség csupán azt válaszolta, vizsgálják a magyar intézkedés.

(Kiemelt kép: Andrej Plenković horvát miniszterelnök az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán 2022. május 31-én. Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)

15:54

A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.

15:19

Bernie Ecclestone golyót is vállalna az „első osztályú” Vlagyimir Putyinért, szerinte nem szándékosan öltek meg több ezer civilt az oroszok. A Formula-1 korábbi vezére egyúttal megérti Volodimir Zelenszkijt, mert humorista volt, az ukrán elnök szerinte vissza szándékozik térni a szakmájához.

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.