A horvát kormányfő szerint pofátlanság, amit Magyarország a benzinnel csinál

A horvát miniszterelnök szerint a csak magyaroknak biztosított benzines árplafon diszkriminatív intézkedés, és ezt már Orbán Viktornak is kifejezte. Az Európai Bíróságon lehet a dologból ügy.

2022. június 1., 17:31

Szerző:

„Ha már Magyarország vásárolhat olcsó orosz olajat, miközben mindenki más drágább mediterrán vagy Brent-olajat vesz, nem diszkriminálhatja a többi EU-tagállam polgárait, akik Magyarországon akarják megtölteni az autójuk tankját. Ez így nem fog átmenni.” – ezt közölte a Népszava beszámolója szerint Andrej Plenković horvát miniszterelnök a csak magyar rendszámú autókra korlátozott benzinárstopról. Plenković minderről a Fideszt korábban felfüggesztő Európai Néppárt rotterdami kongresszusán.

Plenkovic arról beszélt, szerinte ez egyértelműen kimeríti a magyarok részéről az EU-s kötelezettségszegést, de a diszkrimináció miatt a horvát kormányfő kijelentette,

azon is el kell gondolkozni, hogy az Európai Bíróságra viszi az ügyet Budapest ellen.

Hozzátette, „az egész EU lényege a közös piac, hogy az állampolgáraink mindenütt azonos elbánásban részesülnek. Ez nyilvánvalóan átmeneti gesztus, nem olyasmi, ami hosszútávon fennmarad.”

Azt is hangsúlyozta, korábban voltak már ilyen tagállami próbálkozások, például az autópálya-matricák területén, de ezeket az Európai Bíróság rendre elkaszálta.

Az intézkedés ellen európai intézmények nem emeltek kifogást. Az Euronews kérdésére az Európai  Bizottság és az Európai Fogyasztóvédelmi Szövetség csupán azt válaszolta, vizsgálják a magyar intézkedés.

(Kiemelt kép: Andrej Plenković horvát miniszterelnök az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán 2022. május 31-én. Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.