BREAKING: Horvátország katonákat küld Magyarországra

Megszavazta a parlament.

2022. március 10., 12:20

Szerző:

A horvát parlament csütörtökön megszavazta azt a határozati javaslatot, amely az ukrajnai helyzet miatt a Horvát Köztársaság fegyveres erőinek legfeljebb 70 tagját Magyarországra delegálja a NATO keretein belül – írja az index.hr. A lap szerint a képviselők egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzet megkívánja a lépést, és kötelességük így dönteni.

Zdravko Jakop, a horvát Honvédelmi Minisztérium államtitkára a határozattervezetet ismertetve elmondta: Kelet-Európa jelenlegi biztonsági helyzete az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb fenyegetését éli meg. „Egy független, békés, demokratikus állam elleni támadás keserű emlékeztető arra, hogy nem létezhet szabadság, béke, biztonság és stabilitás, ha nem vagyunk készek megvédeni egymást” – mondta Jakop.

Hozzátette: a NATO megerősítette a meglévő erőit Lengyelországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban, valamint új harccsoportokat állít fel Magyarországon, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában.

Nem olcsó

A horvát fegyveres erők tagjainak Magyarországra küldéséről szóló döntés végrehajtásához az állami költségvetés 38 millió horvát kuna anyagi forrást biztosított – közölte Jakop. Kijelentette azt is, hogy jelenleg összesen 181 horvát katona teljesít nemzetközi missziót az ENSZ-en és a NATO-n belül, a legtöbben, 141-en Koszovóban vannak.

A lap szerint a vita során a horvát kormánypárt és az ellenzék is egyetértett abban, hogy szükséges a szolidaritás és a kötelezettségek tiszteletben tartása, mivel jelenleg ez jelentheti a béke és nemzetközi rend védelmét.

(Kiemelt képünk illusztráció: Anatolij Sztepanov / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.