BREAKING: Horvátország katonákat küld Magyarországra

Megszavazta a parlament.

2022. március 10., 12:20

Szerző:

A horvát parlament csütörtökön megszavazta azt a határozati javaslatot, amely az ukrajnai helyzet miatt a Horvát Köztársaság fegyveres erőinek legfeljebb 70 tagját Magyarországra delegálja a NATO keretein belül – írja az index.hr. A lap szerint a képviselők egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzet megkívánja a lépést, és kötelességük így dönteni.

Zdravko Jakop, a horvát Honvédelmi Minisztérium államtitkára a határozattervezetet ismertetve elmondta: Kelet-Európa jelenlegi biztonsági helyzete az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb fenyegetését éli meg. „Egy független, békés, demokratikus állam elleni támadás keserű emlékeztető arra, hogy nem létezhet szabadság, béke, biztonság és stabilitás, ha nem vagyunk készek megvédeni egymást” – mondta Jakop.

Hozzátette: a NATO megerősítette a meglévő erőit Lengyelországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban, valamint új harccsoportokat állít fel Magyarországon, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában.

Nem olcsó

A horvát fegyveres erők tagjainak Magyarországra küldéséről szóló döntés végrehajtásához az állami költségvetés 38 millió horvát kuna anyagi forrást biztosított – közölte Jakop. Kijelentette azt is, hogy jelenleg összesen 181 horvát katona teljesít nemzetközi missziót az ENSZ-en és a NATO-n belül, a legtöbben, 141-en Koszovóban vannak.

A lap szerint a vita során a horvát kormánypárt és az ellenzék is egyetértett abban, hogy szükséges a szolidaritás és a kötelezettségek tiszteletben tartása, mivel jelenleg ez jelentheti a béke és nemzetközi rend védelmét.

(Kiemelt képünk illusztráció: Anatolij Sztepanov / AFP)

 

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.