Emléknap Horvátországban: harminckét éve esett el Vukovár

Vukovárnak az egység helyének kell lennie, nem a megosztottságénak – jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő szombaton a kelet-szlavóniai városban, a honvédő háború áldozatainak emléknapján.

2023. november 18., 18:48

Szerző:

Horvátország november 18-án ünnepli Vukovár és Skabrnja háborús áldozatainak emléknapját, amely negyedik éve nemzeti ünnep és munkaszüneti nap egyben. Az eseményre szombaton tízezrek érkeztek Horvátország minden részéből és a szomszédos országokból, hogy Vukovárnak a délszláv háborúban történt elfoglalása 32. évfordulóján leróják kegyeletüket az áldozatok előtt.

Andrej Plenkovic kiemelte: bízik az egységben, amellyel megtisztelik azokat, akik az elmúlt több mint harminc évben a leginkább hozzájárultak a horvát demokráciához és a szabadsághoz.

Az elmúlt években a vukovári megemlékezés többször is belpolitikai csaták színtere volt. 2013-ban például a megemlékezés szervezői megakadályozták, hogy Zoran Milanovic jelenlegi államfő – akkor szociáldemokrata miniszterelnök – és kormányának tagjai csatlakozzanak az emlékmenethez.

Annak ellenére, hogy a kormány milliókat fektetett az infrastruktúrába, a munkahelyteremtésbe, és támogatta a gazdasági fellendülést, a város lakóinak száma az elmúlt években folyamatosan csökkent, egyre több fiatal hagyja el. A szerb és a horvát lakosság között továbbra is feszült a viszony, a háború okozta sebek még mindig nem gyógyultak be teljesen.

Idén két hivatalos plakát jelent meg az eseményről, amelynek az egységet és a kegyeletet kellene hirdetnie. Az egyiket a kormány, a másikat Vukovár városa készítette.

A város plakátján kiemelten szerepel a Horvát Jogpárt saját fegyveres erejének, a HOS-nak a jele, valamint a második világháborúban kikiáltott Független Horvát Állam idején használt A hazáért készen állunk! (Za adom spremni!) köszöntés.

Ivan Penava, a város polgármestere egyúttal az ellenzéki jobboldali Haza Mozgalom (Domovinski Pokret) elnöke is. A párt parlamenti képviselői közölték, hogy a Független Szerb Demokrata Párt (SDSS) képviselői nem engedhetnek a Dunára koszorúkat az áldozatok emlékére, és ha kell, élőlánccal akadályozzák meg őket ebben. Az SDSS, amely egyben a kormány koalíciós partnere is, úgy döntött, idén még a hivatalos megemlékezésen sem vesznek részt.

1991 augusztusában a jugoszláv hadsereg és a szerb szabadcsapatok ostromgyűrűbe zárták Vukovárt, miután elfoglalták a horvát Baranyát és Szlavónia Duna-parti kistelepüléseit. A várost néhány száz horvát gárdista, rendőr és mintegy ezer, katonai tapasztalattal nem rendelkező önkéntes közel három hónapon át védte a többszörös túlerővel szemben. Az ostromban 2717 ember tűnt el, illetve vesztette életét, és 22 ezren kényszerültek évekre elhagyni otthonukat, az épületek pedig olyannyira megrongálódtak, hogy később Vukovár lett a második világháború végén földig lerombolt németországi Drezda horvát szinonimája.

A támadók 1991. november 18-án áttörték a védelem állásait. A szerb katonák a kórházból 261 embert, sebesülteket, orvosokat, nővéreket buszokba zsúfoltak, és a Vukovárhoz közeli ovcarai mezőgazdasági kombinát raktáraiba zárták, majd két nappal később az erdőszélen kivégezték őket. Több mint ötezer embert szerbiai fogolytáborokba hurcoltak, közülük sokakat ma is eltűntként tartanak nyilván.

(Kiemelt kép: Horvátország, Szlavónia, Vukovár, Vukovár emléktemető, ahol a vukovári csata áldozatai fekszenek. 938 fehér kereszt (Fotó: OLART Fabien / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis az AFP-n keresztül))