Magyar filmek a Vukovári Filmfesztiválon

Nyolc helyszínen, tizenegy kategóriában, nyolcvannégy alkotás, köztük a Liza, a rókatündér, továbbá Zsigmond Dezső Gyékénykoporsó és Sipos József Az elveszett európai című dokumentumfilmek is szerepelnek a hétfőn kezdődő 9. Vukovári Filmfesztivál programjában- adta hírül a Filmhu portál.

2015. augusztus 24., 11:40

A hivatalos versenyprogramban a játékfilmek kategóriájában nyolc alkotás indul, köztük a román Radua Judea Bravo Aferim! című kalandfilmje, amely az idei Berlinálén a legjobb rendező díját kapta meg. Itt szerepel a Liza, a rókatündér is, Ujj Mészáros Károly filmje. Szintén ebben a kategóriában versenyez Corneliu Porumboiu A kincs című filmje, amelyet 2015-ben a Cannes-i Filmfesztiválon mutattak be, valamint a német Sebastian Schipper Victoria című filmje is, amelyet az idei berlini filmfesztiválon mutattak be és Ezüst Medve díjat nyert a legjobb operatőr kategóriában.

A mustrán a rövidfilmes versenyben szintén hét, a dokumentumfilmek megmérettetésén 15 alkotás indul – olvasható a fesztivál honlapján. A legesélyesebb dokumentumfilmek között a magyar Gyékénykoporsót említik a horvát lapok, Zsigmond Dezső rendezésében, valamint a román Toto és nővéreit, amely három testvér történetéről szól a bukaresti gettóban. Ebben a kategóriában vetítik továbbá a német The Forecaster című filmet, amely egy olyan emberről szól, aki előrelátta a gazdasági válságot és a szlovák Combacet, amely két visszaeső bűnöző börtönből való szabadulását és lehetőségeit kíséri nyomon. Még egy magyar dokumentumfilm szerepel a mustrán ebben a kategóriában, Sipos József Az elveszett európai című filmje.

(Forrás: MTI)

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!