Meghalt Boszanac Veszna háborús hős gyermekorvos

Az asszony gyermekorvosból vált a vukovári ostrom szimbólumává.

2022. március 22., 17:00

Szerző:

Boszanac Veszna a hősiesség, a polgári bátorság és emberség szimbólumává vált Horvátországban. A 73 éves asszony hosszan tartó súlyos betegség után halt meg hétfőn.

Gyerekorvosból háborús hős

Boszanac Veszna 1949-ben született Szabadkán, pár évvel később költöztek Vukovárra a családjával. Évekig dolgozott gyerekorvosként, majd 1991 júniusában a vukovári kórház igazgatójává választották. Alig néhány héttel később vette kezdetét Boszanac életének egy legnehezebb időszaka.

Augusztus közepén az akkor már csak szerbekből álló Jugoszláv Néphadsereg (JNA) megtámadta Vukovárt, a horvát katonákat is ellátó kórház pedig a légitámadások rendszeres célpontjává vált augusztus 24-től – közölte a Horvát Rádió-Televízió a Danas.rs szerint. A beszámolók alapján naponta 70-80 gránát érte az épületet, de megesett, hogy 700 lövedékkel támadták az intézményt.

Az orvosok és ápolók többsége elmenekült, Boszanac viszont több száz dolgozójával együtt kitartott a 87 napig tartó ostrom végéig. „Az 1991-es háborúban 4000 sérültet láttunk el, és 2250 műtétet hajtottunk végre. Az ostrom előtt 1040 alkalmazottunk volt, a vukovári agresszió kezdete után viszont elmenekültek a dolgozóink, többen átálltak, így mindössze 350-en maradtunk. De megszerveztük az ellátását, mindent megtettünk, önkéntes orvosok és nővérek is segítették a munkánkat. A nehéz körülmények között élő sebesültekért és betegekért dolgoztunk” – nyilatkozta nemrég az index.hr szerint.

Az orvosok élelem, valamint gyógyszer utánpótlás nélkül segítettek a sebesülteken és helyieken. A nehéz körülmények és az ellátás ellehetetlenítése miatt a kórházigazgató többször kért segítséget különböző hazai és nemzetközi intézményektől, 1991. november 9-én a horvát kormánynak írt levelet.

„Már szinte teljesen megsemmisült a kórházunk, november 9-én pedig ismét nehéztüzérségi fegyverekkel támadták az épületünket. (...) Rendkívül nehéz a helyzetünk, koraszülött babánk jött világra, a terhesség mindössze 25 hétig tartott, az újszülött alig nyom 800 grammot. A kisbabát most a kórház pincéjében lévő inkubátorban kell kezelnünk. Az épület tetején folyamatos lövik, vizünk sincs, a délután folyamán kétszer volt tűz a kórház területén, alig sikerült eloltanunk. Kétségbeesetten, egyre kevesebb reménnyel, de ismét kérem önöket, sürgősen avatkozzanak be, szükség van a Jugoszláv Néphadsereg visszanyomására. Négyszázötven sebesültet, köztük koraszülötteket és terhes nőket szükséges evakuálni, az ellátottaink nem kapják meg a megfelelő kezeléseket. Tegnap (november 8.) 75 új sebesült érkezett hozzánk, és 35 nagyobb műtétet hajtottak végre a kórházunkban. A nap 24 órájában önzetlenül dolgozó egészségügyi dolgozók élete is veszélyben forog" - írta a narod.hr szerint.  A levelet egy nappal később kiegészítette: „Utóirat, november 10.: Még élünk, de már nem sokáig.”

Fogságba esett

Néhány nappal később, november 18-án Vukorvár elesett. A várost pár ezer könnyű fegyverzetű horvát katona és civil önkéntes védte a Jugoszláv Néphadsereg 36 ezer nehézfegyverzetű harcosa ellen. A szerbek az ostrom után katonákat és civileket mészároltak le, továbbá deprortáltak 31 ezer polgári lakost, köztük a kórház betegeit és dolgozóit is. Boszanac is fogságba került.

„November 20-án, szerda reggel jött Sljivancsanin Veselin, és őrizetbe vett. Kihívtak az utcára, ahogy a kórházból mindenki mást, aki tudott járni. Sérülteket, civileket és a dolgozóinkat is. Előtte elvitték a 25 legsúlyosabb sebesültünket egy teherautóval, őket senki nem találta meg a mai napig. Ahogy később a vallomásokból megtudtam, a kórházból 200 embert találtak meg Ovcarában, ebből 105 sebesült, a többi alkalmazott vagy civil. Hatvannégy ember tartózkodási helye még mindig ismeretlen” – nyilatkozta korábban Boszanac az N1-nek.

A nő három hetet töltött a szávaszentdemeteri börtönben, Szerbia eljárást is kezdeményezett ellene a segítségkérő levelei és jelentései miatt. „Megvádoltak, mert azt mondtam, hogy a Jugoszláv Néphadsereg agresszív, és bűnöket követ el” – mesélte 2008-ban a hágai Nemzetközi Bíróságon, ahol az 1991-es pusztításról és a vukovári foglyok elleni bűncselekményekről tanúskodott.

A helyi kórházból foglyul ejtett betegekkel és orvosokkal különösen kegyetlenül bántak a szerb erők. Boszanacot hatvanhat nővel zárták egy terembe rossz higiéniai körülmények között, elmondása szerint a rabokat gyakran bántalmazták, a földön aludtak, és többször rossz szagú ételeket kellett enniük.

Felújította a kórházát

A szávaszentdemeteri börtönből Belgrádba vitték Boszanacot, de két nap után kiváltották a fogságból, 1991 decemberében visszatérhetett Horvátországba. Az asszony csak évekkel később, 1997-ben vette át ismét a vukovári kórház feletti vezetést, a súlyosan megrongálódott intézmény újjáépítésében is részt vett. A tisztségéből 2013 júniusában mentették fel egy kormányhatározattal.

A kórházigazgató számtalan kitüntetést kapott a vukovári ostrom alatti helytállásáért. Jandrokovics Gordan, a horvát parlament elnöke a részvétnyilvánításában arról írt, hogy Boszanac Veszna a horvát honvédő háború igazi hősnője.

(Kiemelt kép: Marko Perkovic Thompson Facebook-oldala)

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.