A nagyvállalatok megadóztatásáért tüntettek Hondurasban

Xiomara Castro elnök baloldali kormánya tetemes különadót vetett volna ki az országban működő nagyvállalatokra, az ellenzéki többségű kongresszus azonban nem szavazta meg a törvényt. Castro támogatói ezért az utcára vonultak

2023. július 19., 08:15

Szerző:

Több ezer hondurasi tüntetett kedden a fővárosban Xiomara Castro baloldali kormányának és a nagyvállalatokat adófizetésre kényszerítő törvénynek a támogatására, amelyet a kongresszus ellenzéki többsége elutasított.

„Igen a pénzügyi igazságosság törvényére” – állt az egyik transzparensen, amelyet a tüntetők vittek. A szervezők szerint több mint tízezren vonultak utcára.

A megmozdulás résztvevői vörös és fekete színbe, a kormányzó Libre párt színeibe öltöztek. A tüntetők Tegucigalpa egyik körútján gyülekeztek a város keleti részén, és ötszáz métert vonultak a belvárosig.

„Amit az emberek kérnek, az nagyon világos: a parlament hagyja jóvá az adóigazságossági törvényt” – mondta Luis Redondo, a törvényhozás elnöke, aki részt vett az eseményen.

„Mi, a szegények fizetünk adót, a gazdagok miért nem?” - tette fel a kérdést az egyik tüntető, Rita Madrid, egy 54 éves köztisztviselő.

A törvényjavaslat, amelyet a kormány áprilisban küldött a kongresszusnak, azt célozza, hogy véget vessenek a "köz- és magánszféra közötti korrupciós hálózatoknak, amelyek a közjó ellen szövetkeztek azzal, hogy a gazdag üzletemberek egy kisebbségének adót nem fizető kiváltságot biztosítottak".

Az indítványban azt is megállapítják, hogy 2009 óta az egymást követő kormányok olyan összegben mentesítették a vállalatokat az adófizetés alól, amely „meghaladja Honduras teljes államadósságát”, azaz 20 milliárd dollárt.

A törvénytervezet, amelyet kormányfő április 26-án terjesztett be a törvényhozásban, felháborodást váltott ki a magánszektorban, amely azt állítja, hogy ha elfogadják, az munkahelyek ezreinek eltűnéséhez vezet.

(Kiemelt kép: több ezren tüntettek Tegucigalpában, Honduras fővárosában a Xiomara Castro elnök által bevezetni kívánt, de a kongresszus által el nem fogadott nagyvállalati különadók és a társadalmi igazságosság érdekében 2023. július 18-án. Fotó: Orlando Sierra/ AFP)