Hivatalosan is megválasztották Karl Nehammert

Hivatalosan is megválasztották az Osztrák Néppárt (ÖVP) új vezetőjének Karl Nehammer osztrák kancellárt a párt szombati rendkívüli kongresszusán.

2022. május 14., 20:10

Szerző:

Nehammer pártelnökké választását a grazi kongresszuson jelen lévő küldöttek száz százaléka támogatta.

Az ÖVP népszerűsége érezhetően zuhant a párt felsővezetésének több tagjához köthető korrupciós ügyek miatt. Nehammer a héten átalakította kabinetjét, miután két néppárti minisztere - a mezőgazdasági és turisztikai miniszter, illetve a gazdasági miniszter - az előző nap benyújtotta lemondását. Mindkét tárcavezetőt még Sebastian Kurz volt kancellár nevezte ki, aki tavaly ősszel mondott le és vonult vissza a politikától korrupciós vádak miatt.

Az ellenzék Ausztriában ismételten új választásokat követel, arra hivatkozva, hogy szerintük az ÖVP elvesztette a választók bizalmát.

Karl Nehammert tavaly decemberben iktatták be Ausztria új kancellárjaként, azóta az ÖVP ügyvezető elnöke volt.

(Kiemelt képünkön Karl Nehammer. Fotó: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.