Hivatalba lépett az új kínai kormány

A kínai parlament jóváhagyta vasárnap a Li Csiang új miniszterelnök által beterjesztett kormánynévsort, amelyben a védelmi tárca egy amerikai szankciókkal sújtott politikusé lett, viszont az állam- és a közbiztonsági miniszter, a külügy-, az igazságügyi, a kereskedelmi és a pénzügyminiszter, valamint a központi bank elnöke ugyanaz marad, mint aki eddig volt.

2023. március 12., 14:19

Szerző:

Az új kormány - amelynek tagjai mind Hszi Csin-ping államfő közeli bizalmi emberei - hivatalba is lépett. Li Csiang miniszterelnök első helyettese a kínai elnök egyik legrégebbi bizalmasa, volt kabinetfőnöke, Ting Hszü-hsziang. A négy kormányfőhelyettes között ezúttal nincs egy nő sem.

A védelmi miniszter a 65 éves Li Sang-fu, akit 2018 óta büntetőintézkedésekkel sújt az Egyesült Államok, mert Peking harci repülőgépeket és az S-400-as légvédelmi rakétarendszerekhez szükséges alkatrészeket vásárolt a legfőbb orosz fegyverexportáló vállalattól, a Roszoboronekszporttól. Li Sang-fu korábban Kína műholdprogramjában is részt vett, majd mostanáig a Központi Katonai Bizottság fegyverzetfejlesztési programjának volt a vezetője.

A külügyi tárca élén továbbra is Csin Kang, az igazságügyién pedig Ho Csung áll. Az állambiztonsági miniszter Csen Ji-hszin, a közbiztonsági pedig is Vang Hsziao-hung, mint eddig. Marad a posztján Liu Kun pénzügy-, és Vang Ven-tao kereskedelmi miniszter. Megerősítették továbbá tisztségében a kínai jegybank elnökét, Ji Kangot.

Bár Ji más jegybankelnökökkel szemben nem alakítja az ország monetáris politikáját, hanem végrehajtja és felügyeli az erről központilag hozott intézkedéseket. Sőt, a monetáris politika kialakítására létrehoznak egy új, pénzügyi csúcsszervet, amely még a biztosítótársaságok tevékenységét is felügyelni fogja, közvetlenül a kormány irányítása alatt. Ji Kang 2018 óta képviseli a világ előtt Peking pénzügyi politikáját, újraválasztásával pedig elemzők szerint a vezetés e politika kontinuitását szeretné jelezni a befektetőknek.

A parlament, vagyis az évente egyszer egy hétig - most még hétfőig - ülésező Országos Népi Gyűlés pénteken szavazta meg egyhangúlag, hogy harmadszorra is Hszi Csin-ping legyen az ország elnöke, majd Han Csenget választották alelnökké.

(Kiemelt kép: Li Csiang, megválasztott új miniszterelnök a kínai Országos Népi Kongresszus ülése előtt beszél Pekingben, 2023. március 11-én. Fotó: Greg Baker/POOL/AFP)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.