Rendőrőrs és kiképzőiskola lesz Hitler szülőházából

Az osztrák állam még 2016-ban vásárolta meg a braunaui épületet, hogy megelőzze a neonácikat. Mostanra vált bizonyossá, milyen funkciója lesz majd.

2023. augusztus 22., 16:18

Szerző:

Rendőrőrs és rendőriskola nyitja meg kapuit hamarosan abban a házban, ahol Adolf Hitler 1889-ben megszületett. A felső-ausztriai Braunau am Innben található Hitler-szülőházról az osztrák belügyminisztérium közleménye szerint hosszas bírósági huzavona után tudtak csak dönteni. A házat még 2016-ban vásárolta meg az állam, kifejezetten abból a célból, hogy nehogy egy Hitler-szimpatizáns tegyen ugyanígy és utána neonáci kegyhelyet csináljon helyben.

A 24.hu arról is írt viszont, hogy a megnyíló rendőrközpont ironikus módon Hitler végakaratát is beteljesíti, aki úgy rendelkezett, hogy szülőházát halála után használják a hatóságok. A tervek szerint az októberben kezdődő építési munkálatok a ház körül 2025-ben fejeződnek majd be, és 2026-ra már meg is nyithat az épület, új funkciójában.

(Kiemelt kép: Hitler szülőháza Braunau am Inn-ben. Fotó: Thomas Ledl / Wikimedia Commons)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.