Hitel adna Ukrajnának az IMF, hogy letörjék az élelmiszerárakat

Az IMF szerint az újabb hitel segít Ukrajnának a kialakult élelmiszerválság kezelésében.

2022. október 8., 07:50

Szerző:

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintegy 1,3 milliárd dolláros segélyt ítélt Ukrajnának a kialakult élelmiszerválság kezelésére – közölte a Washingtonban székelő szervezet közép-európai idő szerint szombat reggel.

Segélyt kap a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, hogy letörje az élelmiszerárakat

Az 1,3 milliárd dolláros összeg (567 milliárd forint) az IMF szerint "az Ukrajnában tapasztalható, megdöbbentő élelmiszerárakat hivatott csökkenteni", továbbá azt a bevételkiesést kell kiegyenlítenie, amely - az országban zajló háború miatt - a gabonaexport hónapokig tartó leállása okozott - közölte az IMF.

Hozzátették, hogy Ukrajna gazdasági teljesítménye becslések szerint idén 35 százalékkal romlott, emellett "változatlanul magasak a finanszírozási igények". Közleményében az IMF ugyanakkor elismerését fejezte ki az ukrán kormány felé, amiért "a fennálló körülmények között is képes fenntartani a pénzügyi stabilitást".

Az IMF azon élelmiszerválsággal kapcsolatos támogatási programja, amely lehetővé tette Ukrajna támogatását, csupán néhány napja indult el.

(Fotó: Maciek Musialek/NurPhoto via AFP)

06:23

A Fehér Ház támogatja a békés tiltakozást, és közelről figyeli a Kínában zajló eseményeket  jelentette ki az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

 

06:17

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.