Kisétáltak a diákok Hillary Clinton órájáról

A Hillary Clinton előadásáról való kivonulás azon diákok támogatására irányult, akik aláírták azt a nyilatkozatot, mely Izraelt vádolja a Hamász októberi támadásaiért.

2023. november 3., 14:50

Szerző:

Diákok tucatjai volultak ki szerdán a Hillary Clinton által tartott óráról New Yorkban, tiltakozva az egyetemük állítólagos szerepe ellen a palesztinbarát tüntetők „megszégyenítésében”

írja a The Guardian.

Nagyjából 30 diák vett részt a tiltakozásban a Columbia Egyetemen, ahol a volt külügyminiszter és korábbi szenátor külpolitikai előadást tartott globális ügyek órája keretében.

A kivonulást egy múlt heti incidens váltotta ki, amelyben az október 7-i Hamász-támadásokért Izraelt vádoló nyilatkozatot aláíró diákok fényképeit az egyetemi kampusz közelében parkoló teherautók videoképernyőjén a

„Columbia egyetem legnagyobb antiszemitái”

felirat fölött jelentették meg.

A tüntetők szerint a fényképeket az egyetem „biztonságos és privát” diákportáljáról emelték ki.

A The Times arról számolt be, hogy a kivonulás megtervezett és békés volt, Clinton kétórás előadásának csaknem felénél távoztak, amelyen körülbelül 300 diák vett részt, és több tucat másik demonstrálóhoz csatlakoztak az iskola halljában.

A Times szerint „azonnali jogi támogatást követeltek az érintett diákok számára”, valamint „a tanulók biztonsága, jóléte és magánélete iránti elkötelezettséget”.

Az iskola dékánja, Keren Yarhi-Milo, aki az osztályt tanítja, az előadást követően beszélt a tiltakozó diákokkal, és támogatását fejezte ki számukra – mondta el az egyetem szóvivője.

A demokraták volt elnökjelöltje a konfliktus múlt havi kirobbanása óta határozottan Izrael-párti álláspontot képvisel, a múlt héten a Rice Egyetem Baker Intézetében tartott megbeszélésen elítélte a tűzszünetet követelőket.

A Columbia azon egyetemek közé tartozik, amelyek a háború miatti tiltakozások kitörési pontjává váltak, és mindkét fél diákjai dühösen elítélik a másikat az erőszak és a halálesetek növekvő száma miatt.

Azok a palesztinbarát diákok, akiknek az arcát a múlt héten az egyetem melletti képernyőkön mutatták, aláírták a „palesztin ellenállás a több mint 75 éves izraeli telepes-gyarmatosítás és apartheid ellen” támogató nyilatkozatot. A nyilatkozat részben kimondta:

„A háborúért és az áldozatokért való felelősség tagadhatatlanul az izraeli szélsőséges kormányt terheli”.

A Columbia szóvivője a Guardiannek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a diákok fényképeit megjelenítő járművek megjelenése „aggasztó”.

A 76 éves Clinton, Barack Obama első ciklusú külügyminisztere 2009 és 2013 között, szeptemberben, a tanév elején kezdte tanítani Inside the Situation Room nevű osztályát. Néhányan csalódottságukat fejezték ki jelenléte logisztikai hatása miatt, és panaszkodtak, hogy Columbia egyik legnépszerűbb számítástechnikai osztályának mintegy 500 diákját kilakoltatták, „hogy szép színpadot állítsanak fel [Clinton] nagy horderejű előadássorozatához”.

(Kiemelt kép: Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és volt szenátor beszél a New York-i Demokrata Párt 2022-es állami jelölőgyűlésén New Yorkban 2022. február 17-én. fotó: KENA BETANCUR / AFP)