Veszélyben a zaporizzsjai atomerőmű

Szerdáról csütörtökre virradóan országosan kiterjedt becsapódások érték Ukrajnát. Az ukrán légierőtől szerzett információk alapján a Sky News 81 orosz rakéta- és dróntámadásról számolt be.

2023. március 9., 14:05

Szerző:

A célpontok nagy részben energetikai és polgári infrastruktúrát jelentettek, civil áldozatok is estek.

A támadás többek között Kijevet, Dnyipropetrovszkot, Donyecket és Odesszát is érték találatok, miként Harkivot, illetve Zsitomirt, Vinynyicát és Rivnétől és a közép-ukrajnai Dnyiproót és Poltavát érte el.

A The Guardian az Energoatom ukrán energiaipari vállalat közleményére hivatkozva írja, hogy a reggeli támadások miatt az oroszok által egy éve elfoglalt zaporizzsjai atomerőművet lekapcsolták az ukrán elektromos hálózatról. Az erőmű idén 41 éves működése során először tavaly augusztusban történt ilyen, akkor két hétbe telt, mire újra csatlakoztatták.

Az ukrán-lengyel határtól mindössze 50 kilométerre fekvő Lviv körzetében négy ember meghalt az orosz légicsapásokban – közölte Makszim Kozickij, a régió vezetője a Telegramon. A bejegyzés szerint négy órán át tartott az éjszakai légiriadó. Egy épületbe csapódott rakéta két nő és két férfi halálát okozta, valamint értesültek egy ötödik áldozatról is – számolt be a euronews.com.  

Idézik továbbá Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, aki kijelentette, hogy az orosz támadásnak nem volt semmiféle katonai célja, puszta barbarizmus történt. Kuleba közölte: bízik benne, hogy eljön a napja, amikor a háború miatt Vlagyimir Putyin orosz elnököt felelősségre vonja egy különleges bíróság.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Zaporizzsjai Atomerőmű 2023. március 3-án. Fotó: Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

 

Tegnap 20:07

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.

2023. március 27., 12:59

Ismeretlen fegyveresek rátámadtak egy tévészékházra az albán fővárosban, Tiranában hétfőre virradóra, és megöltek egy biztonsági őrt – számolt be az albán média rendőrségi információkra hivatkozva.