Hét újabb európai diplomatát utasít ki Oroszország

Hárman szlovákok, négyen a balti államok képviselői.

2021. április 28., 21:08

Szerző:

Újabb diplomatákat utasítanak ki a Csehország és Oroszország közötti diplomáciai botrány miatt – írja az Euronews. Az orosz külügyminisztérium összehívta az érintett országok nagyköveteit és közölte velük, hogy három szlovák, két litván, egy észt és egy lett követségi munkatársnak egy héten belül el kell hagynia Moszkvát.

Az Európai Unió és Oroszország között egy hónapja zajló diplomáciai háború kiváltó oka, hogy Csehország az orosz titkosszolgálatokat tartja felelősnek a 2014-ben egy cseh lőszerraktárban történt robbanások miatt, melyekben ketten meghaltak, illetve több falu lakosságát ki kellett telepíteni. Moszkva provokációnak tartja és visszautasítja a vádakat.

Csehország több tucat orosz diplomatát utasított ki, emellett körözést adott ki két, a Szkripal-ügyben is érintett orosz hírszerző ellen, míg Oroszország húsz cseh állampolgárt szólított fel a távozásra.

 

(Kiemelt kép: Kiemelt képünk illusztráció: Orosz rohamrendőrök kordonokat pakolnak Moszkvában, hogy megakadályozzák a Navalnijt támogatók tiltakozását 2021. február 7-én. Fotó: AFP | Alexander Nemonov)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.