Hazatérhetett a szétválasztott sziámi ikerpár

A bangladesi Rabeyát és Rukayát  2019 augusztusában választotta szét egy magyar vezetésű orvoscsoport, majd másfél évig egy katonai kórházban éltek.

2021. március 15., 18:11

Szerző:

Rabeya és Rukaya másfél éven át a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén élt, hétfőn azonban hazatérhettek Pabnába.

A közlemény szerint az anya a kislányokkal foglalkozó gyógytornász és foglalkozásterapeuta segítségével elsajátította az otthon végzendő gyakorlatokat, az alapítvány önkéntes szakembereiből álló rehabilitációs csapat pedig videótelefonon követi majd Rabeya és Rukaya állapotát.

Mindkét gyermek esetében egy év múlva várható a koponyát fedő lágyrészeken kisebb plasztikai helyreállító beavatkozás, amelyet az alapítvány plasztikai sebészei végeznek el.

A tervek szerint Rabeya, akinek a felépülése akadálytalanul zajlott és korának szinte megfelelő, jó állapotban van, óvodába jár majd. Rukaya állapota is folyamatosan javul. Bár még jelentős fejlesztésre szorul, egyre inkább jelen van érzelmileg a család mindennapjaiban, egyre több külső inger iránt érdeklődik.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette Hudák István vezetésével, 2018-ban Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, Csókay András vezetésével.

(Kiemelt kép: 168.hu)