Hazarendelték Budapestről a palesztin nagykövetet

2018. május 16., 20:44

Szerző:

Konzultációra hazarendelték a palesztin nagyköveteket abból a négy uniós tagállamból, aminek képviselői részt vettek a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitása előtt tartott ünnepségen. Ezt a palesztin kormányzat jelentette be szerdán Rámalláhban – írja a 24.hu.

A Palesztin Nemzeti Hatóság tájékoztatása szerint Ausztriából, Magyarországról, Csehországból és Romániából rendelték haza a palesztin nagykövetet. Az EU tagországok nagyköveteinek többsége bojkottálta az ünnepséget. Donald Trump személyesen nem volt jelen, de a lánya, Ivanka Trump és a férje, Jared Kushner nagy számú amerikai delegációval képviselte az Egyesült Államokat. Számos izraeli közéleti személyiség is megjelent. 

Izraeli-palesztin konfliktus Könnygázt lőnek izraeli katonák a palesztin tüntetők felé
Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke decemberben jelentette be, hogy az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik, és Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként. Hétfőn a nagykövetség avatása miatt véres összecsapások törtek ki a Gázai övezetnél, amiben a The Guardian információ szerint 60 ember meghalt, és legalább 2400 ember megsérült. Az izraeli hadsereg éles lőszerrel lőtt a palesztin tüntetőkre. Az erőszak miatt számos ország tiltakozott és vizsgálatot követel, az ENSZ Izraelt okolja a tüntetők halála miatt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.