Hatalomátvételi kísérlettel vádolják a volt kirgiz elnököt

A börtönből irányíthatta Almazbek Atambajev a zavargásokat.

2021. szeptember 15., 10:37

Szerző:

Erőszakos hatalomátvételi kísérlettel és rendbontások szervezésével vádolták meg Almazbek Atambajev volt kirgiz elnököt.

A vád szerint Atambajev a tavalyi októberi zavargások idején követte el a terhére rótt bűncselekményeket. Ügyvédje azzal védekezik, hogy védence akkor éppen őrizetben volt, ezért nem szervezhetett rendbontásokat.
A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban tavaly október elején választásokat tartottak, amelyeken Szooronbaj Dzsejenbekov államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba, de az eredményeket végül érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket. Tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több vidéki nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadítottak a börtönből több elítélt politikust. A különböző politikai táborok közötti utcai összecsapásokban több mint 1200 ember megsérült és egy meghalt.

Idén január elején elnökválasztást tartottak, amelyet a nacionalista Szadir Zsaparov nyert meg nagy többséggel, már az első fordulóban. Zsaparovot a korábbi politikai válságok idején elkövetett túszejtés miatt tizenegy és fél évi elzárásra ítélték, de hívei őt is kiszabadították az októberi zavargások idején. Atambajev 2011-től 2017-ig, Dzsejenbekov előtt volt államfő, 2019 augusztusában vették őrizetbe, a többi között korrupcióval és törvénytelen földügyletekkel, tömeges rendbontások szervezésével és gyilkossági kísérlettel vádolták meg. Miután romlott az egészsége, néhány hónapja a nemzetbiztonsági szervek fogdájából olyan börtönbe szállították, ahol orvosi ellátást is kaphatott.

 

(Kiemelt kép: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.