Hatalmas természeti katasztrófa történt Tonga közelében

Az összes lakóház megsemmisült egy vulkánkitörés következtében.

2022. január 18., 20:43

Szerző:

Az összes lakóház megsemmisült a Tongához tartozó egyik kisebb szigeten a vulkánkitörés, illetve az annak nyomán keletkező szökőár következtében – ismertette kedden a nuku'alofai kormány nyomán az MTI.

A csendes-óceáni szigetországban időközben háromra nőtt a megerősített halálos áldozatok száma: egy 65 éves nő Mango és egy 49 éves férfi Nomuka szigetén vesztette életét, illetve a napokban megtalálták egy Angela Glover néven azonosított brit állampolgár holttestét a főszigeten, Tongatapun. A sérültek pontos számát egyelőre nem tudni.

A tengerfenéken futó távközlési kábel elszakadása miatt összeomlott a kommunikációs hálózat, így a kárfelmérésben  a hatóságok egyelőre jobbára új-zélandi és ausztrál katonai repülőgépek felderítő repüléseire kénytelenek hagyatkozni.

Siaosi Sovaleni tongai miniszterelnök hivatala szerint Mango szigetén, ahol nagyjából ötvenen laknak, megsemmisült minden lakóépület. Fonoifua szigetén mindössze két épület maradt meg, s Namukán is kiterjedt pusztítás nyomait lehet látni a légifelvételeken.

A kormányfői hivatal tájékoztatása szerint 15 méteres szökőár söpört végig a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai tűzhányóhoz közelebb fekvő Ha'apai szigetcsoporton, ahová Mango és Nomuka is tartozik, illetve Tongatapu nyugati partvidékén. A katasztrófa sújtotta térségekben élő, és a szigetek magaslataira menekült  embereket átmeneti szálláshelyekre evakuálják.

Curtis Tu'ihalangingie, Tonga nagykövet-helyettese Ausztráliában a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az új-zélandi légierő által készített felvételek riasztó jeleneteket mutatnak Mango és Atata szigeteken.

„Az emberek pánikba estek, menekülnek, és eközben sebesüléseket szereznek. Lehetnek még további halálos áldozatok, és mi csak imádkozni tudunk, hogy ne így legyen”

– mondta a diplomata. A szigeteket egyébként változatlanul vastag hamuréteg fedi. Szakértők szerint a kitörésnek hosszantartó hatásai lesznek a helyi korallzátonyokra, partvidékekre, és a térség halászati övezeteire, nem utolsósorban a savas eső miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

 

Tegnap 22:17

Megőrizte stabilitását az izraeli kormány, miután visszavonta kilépési szándékát vasárnap a nyolcpárti koalícióból Gaida Rinavi Zoabi, a baloldali liberális Merec párt arab képviselőnője.