Elhunyt az NDK utolsó miniszterelnöke

Hans Modrow, a német újbaloldali párt, a Die Linke egyik alapítója a berlini fal leomlása után az emberarcú szocializmus mellett dolgozott, immár demokratikus körülmények között.

2023. február 11., 13:19

Szerző:

Elhunyt 95 éves korában Hans Modrow, a kommunista Kelet-Németország utolsó miniszterelnöke - jelentette be pártja, a baloldali Die Linke. A politikust szombat hajnalban érte a halál.

Hans Modrow 1989 novemberében lett a minisztertanács elnöke, hivatalát 1990 áprilisáig töltötte be.
A volt miniszterelnök később az újraegyesített Németország parlamentjének (Bundestag) 1990-1994 között, és az Európai Parlamentnek 1999-2004 között volt a tagja.

Hans Modrow a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) tagjaként 1954-ben a párt berlini kerületi vezetőségébe került. Modrowot az 1970-es években Kelet-Berlinből Drezdába küldték, mivel bizonyos távolságot tartott az NSZEP vezetésével szemben. 1989-ben Drezda város pártbizottságának első titkára volt, amikor október 3-án 1320 tiltakozó drezdait letartóztatott. Titkos terveket dolgoztatott ki a drezdai rendőri vezetés számára a kibontakozóban lévő polgári tiltakozási mozgalom kezelésére.

Röviddel később, 1989. november 8-án beválasztották a NSZEP Politikai Bizottságába. November 13-án Willi Stoph utódjaként megválasztották a Minisztertanács elnökének.

1990-ben Modrow kormánya megalapította azt az ügynökséget, amely Kelet-Németországnak a piacgazdaságra való átállásáért felelt. Hans Modrow bírálta a német újraegyesítést, azzal érvelt, hogy túl elhamarkodottan hajtották végre, és Kelet-Németországnak további engedményekről kellett volna tárgyalnia a folyamat során.

Hans Modrow az NSZEP utódpártja, a Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) tiszteletbeli elnöke lett. A párt 2005-ben felvette a Die Linke nevet.

(Kiemelt kép: Hans Modrow 2017-ben. Fotó: Britta Pedersen / ZB / dpa / AFP)