Bődületes összeget költöttek az oroszok diplomaták befolyásolására

Az orosz titkosszolgálat több mint két tucat országban próbálta befolyásolni a tisztségviselőket 2014 óta, állítja Anthony Blinken. 

2022. szeptember 14., 12:59

Szerző:

Oroszország 2014 óta rejtetten több mint 300 millió dollárt költött arra, hogy több mint két tucat országban próbáljon befolyásolni politikusokat és más tisztviselőket – derült ki az Egyesült Államok által feloldott külügyminisztériumi jelentésből.

Az Antony Blinken külügyminiszter által aláírt és kedden nyilvánosságra hozott jelentés egy új titkosszolgálati értékelésre hivatkozik, amelyben Oroszország titkosszolgálati arra vonatkozó titkosszolgálati munkáját tárják fel, hogy miként támogatták a Moszkva-barát politikai szereplőket és pártokat. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának jelentése konkrét orosz célpontokat nem nevez meg, de minősített információkkal szolgál egyes országok számára.  

A titkosítás alól feloldott jelentés egy újabb fejezet a Biden-adminisztráció arra vonatkozó politikájában, hogy titkosszolgálati információkat oszt meg Oroszországgal kapcsolatban. Korábban azt a valósnak bizonyuló jelentést is közzé tették, amely szerint Oroszország háborút fog indítani Ukrajnával szemben. 

Guardian cikke szerint Joe Biden legfelsőbb nemzetbiztonsági tisztviselői közül sokan nagy tapasztalattal rendelkeznek a Moszkva elleni küzdelemben, erre azért is van szüksége az elnök adminisztrációjának, mert Vlagyimir Putyin a 2016-os és 2020-as amerikai elnökválasztás befolyásolására is kísérletet tett. 

Egy magas rangú  tisztviselő nem árulta el, mennyi pénzt költött Oroszország vélhetően Ukrajnában, ahol Volodimir Zelenszkij elnök és vezető helyettesei régóta vádolják Putyint belpolitikába való beavatkozással. A tisztviselő viszont megerősítette az orosz befolyásolási kísérleteket a legutóbbi albániai, boszniai és montenegrói választásokon. Oroszország különböző szervezeteket használt fel arra, hogy pénzt áramoltasson a számára fontos politikai pártoknak, személyeknek és szervezeteknek. 

Putyin hatalmas összegeket költött a demokráciák belülről történő manipulálására

– közölte egy magasrangú  tisztviselő. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price mindeközben a „szuverenitás elleni támadásnak” nevezte Oroszország titkos finanszírozását. Oroszország washingtoni nagykövetsége egyelőre nem reagált a szóvivő szavaira. 

A külügyminisztérium azt a korábban szokatlan lépést is megtette, hogy nyilvánosságra hozott egy olyan diplomáciai csatornát, amely a jelentést is tartalmazza. Hétfőn elküldték számos amerikai nagykövetségnek és konzulátusnak  Európában, Afrikában és Dél-Ázsiában egyaránt. 

Az „érzékeny” jelzéssel ellátott csatorna, amelyet nem a külföldi közönségnek szántak, de nem minősítettek, egy sor beszédtémát tartalmaznak, amelyekben az amerikai diplomaták utasította, hogy beszéljenek a fogadó kormányokkal az állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatban. A diplomatáknak javasolt lépések közé tartoznak a szankciók, az utazási tilalmak bevezetése és a burkolt finanszírozás leleplezése. Az iratok szerint a titkosszolgálat emberei úgy vélik, hogy Oroszország  több százmillió dollárt tervezett Moszkva-barát pártoknak és tisztségviselőknek szerte a világon.

(Kiemelt kép: Anthony Blinken. Fotó: Carolyn Kaster / POOL / AFP)