Kétmilliárd dolláros amerikai segély érkezik Kelet-Európába – mi kimaradunk belőle

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere szeptember 8-án Kijevben jelentette be, hogy Washington több mint kétmilliárd dollár értékben nyújt katonai segítséget Ukrajnának és 18 másik kelet-közép-európai országnak.

2022. szeptember 13., 14:53

Szerző:

„Tájékoztattam (Volodimir) Zelenszkij elnököt, hogy a (Joe Biden amerikai) elnök adta felhatalmazásomnak megfelelően 2022 szeptemberétől engedélyeztem a huszadik fegyver- és felszereléscsomagunkat Ukrajnának” – fogalmazta meg sajtóközleményében Blinken. Ezen túlmenően pedig egy kétmilliárd dolláros segélyt is küldenek Ukrajna és 18 szomszédjának megerősítésére. 

Támogatás, amelyből Magyarországnak nem jut

„Ez a 675 millió dolláros csomag további fegyvereket, lőszereket és felszereléseket tartalmaz az Egyesült Államok védelmi minisztériumának készletéből. Ezen túlmenően az (amerikai) külügyminisztérium tájékoztatta a kongresszust azon szándékunkról, hogy további 2,2 milliárd dollárt kívánunk hosszú távú, külső katonai finanszírozásra fordítani Ukrajna és 18 szomszédja biztonságának megerősítésére. Olyan NATO-tagokról és regionális biztonsági partnerekről van szó, amelyek esetében a legnagyobb az orosz agresszió kockázata. A mai bejelentés után az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyek összege körülbelül 15,2 milliárd dollár a Biden-adminisztárció hivatalba lépése óta” – áll Blinken közleményében, amelyet az ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után adott ki.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál megjegyezte, hogy Blinken előre nem bejelentett látogatásra érkezett csütörtökön az ukrán fővárosba.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint Zelenszkij a megbeszélés után kijelentette, hogy az amerikai külügyminiszter küldöttségének látogatása fontos jelzés és „garancia arra, hogy Ukrajna vissza tudja szerezni ideiglenesen megszállt területeit. A delegáció látogatása fontos jelzés számunkra, megerősíti azt a nemzetközi összefogást, amely Ukrajna szabadságáért, a demokráciáért, a népünkért, az emberekért, a földünkért indult az Oroszország agressziójával szembeni háborúban. Hálásak vagyunk ezért a jelzésért, a jelentős támogatásért, amelyet naponta nyújtanak” – hangoztatta Zelenszkij. „Ezek nagyon fontos jelzések, amelyek azt jelzik, hogy az Egyesült Államok velünk van. Számunkra ez a garancia arra, hogy vissza tudjuk szerezni a területeinket".

Az államfő köszönetét fejezte ki Joe Biden amerikai elnöknek, a teljes amerikai elnöki adminisztrációnak és az amerikai kongresszus képviselőinek is Ukrajna támogatásáért.

A juttatás teljes összegéből körülbelül 1 milliárd dollárt Ukrajnának folyósítanak, a fennmaradó részen a másik 18 ország osztozik. A segélyek ehetővé teszik a kedvezményezett országok számára, hogy az Egyesült Államokban gyártott fegyvereket és védelmi felszereléseket vásároljanak és modernizálják biztonsági erőiket.

A Transcontinental Times  megjelentette azon országok listáját, amelyek Ukrajnán kívül részesülnek a segélyből. A listában Magyarország és Szerbia nem szerepel, segélyben részesül: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Görögország, Grúzia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Moldova, Montenegró, Románia, Szlovákia és Szlovénia. 

(Kiemelt fotónk: Anthony Blinken amerikai külügyminiszter. MTI/EPA/Justin Lane)