Videó: hangrobbanás és tűzgolyó is kísért egy Föld felé közeledő aszteroidát

Szombaton hajnalban nagy cirkusz kíséretében lépte át a Föld légkörét a 2022 WJ1 aszteroida a kanadai Ontario felett. Hangrobbanás és tűzgolyó is látható volt. Az égitestet korábban az Európai Űrügynökség (ESA) fedezte fel és követte.

2022. november 20., 15:18

Szerző:

Látványos hangrobbanás és fényjelenség kíséretében csapódott be Föld légkörébe a kanadai Ontario állam déli részén a 2022 WJ1 aszteroida szombaton hajnalban. A becsapódást a kisebb égitesteket figyelő szervezet, az MPC Arizonában található obszervatóriuma vette először észre. Magát a kis égitestet Niagara és Hamilton körzetében észlelték, a tűzgolyó autók ablakában is tükröződött.

Az aszteroida biztonságosan megsemmisült a Föld légkörében.

Az égitestet korábban még az Európai Űrügynökség észlelte a globális aszteroida-észlelő és riasztási rendszer keretében. Elmondták, a 2022 WJ1 csupán a hatodik becsapódás volt, amit a globális riasztási rendszeren keresztül előre tudtak jelezni.

(Kiemelt kép: Tűzgolyó a kanadai Ontario felett 2022. november 19-én egy aszteroida becsapódása után. Fotó: Scott Sutherland, Twitter)

Tegnap 19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Tegnap 18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.