Bruce Willis se kell ide - meg tudjuk védeni a Földet

A vártnál nagyobb sikerrel zárult az amerikai űrügynökség aszteroida eltérítő műholdjának első tesztje.

2022. október 12., 11:04

Szerző:

A DART nevű aszteroida eltérítő műhold két héttel ezelőtt csapódott bele a bolygónktól 11 millió kilométerre található, Dydimos nevű aszteroida körül keringő, Dimorphos nevű kisbolygóba. A teszt célja az volt, hogy a NASA megtudja, hogy képesek lennének-e egy – a Dimorphos esetében 163 méter átmérőjű – aszteroidát letéríteni a pályájáról azzal, hogy 23 ezer km/órás sebességgel navigálják bele az 570 kilogrammos DART műholdat – írja a Rakéta.hu.

Az aszteroida eltérítő műhold a vártnál sokkal jobb eredményt produkált

Az ütközés sikerességét a DART-ot kísérő LICICube mikroműhold képei és számos földi űrteleszkóp felvételei is megerősítették, de csak mostanra derült ki, hogy mennyivel sikerült eltéríteni az aszteroidát a pályájáról. A NASA előzetes számítások szerint azt várta, hogy a Dimorphos 11 óra 55 perces keringési idejét maximum 10 perccel sikerül majd megrövidíteni, ám a NASA keddi sajtótájékoztatóján kiderült, hogy az eredmény messze felülmúlta a várakozásaikat. 

Az aszteroidapár fényerejének váltakozásaiból kiinduló számítások alapján a Dimorphos keringési ideje 32 perccel lett rövidebb, tehát most már 11 óra és 23 perc alatt kerüli meg a Didymost.

A következő fontos pont az, hogy az ütközés hatására mennyi anyag lökődött ki a világűrbe. Ennek a mennyisége és iránya fontos adatokat szolgáltat arról, hogy mennyi energiára volt szükség ahhoz, hogy sikerüljön elmozdítani az aszteroidát a pályájáról. A pontosabb adatok begyűjtésére az Európai Űrügynökség 2024-ben űrszondát indít a Didymoshoz.

Most már csak az időzítésen kell dolgoznunk

A világ űrügynökségeinek következő kihívása az, hogy időben tudják detektálni a veszélyes objektumokat ahhoz, hogy be tudják vetni a sikeresnek bizonyult technológiát. Minél távolabb van egy aszteroida a Földtől, annál könnyebb eltéríteni; már egy apróbb pályamódosítás is megmentheti bolygónkat a katasztrófától.

A NASA jelenleg 2200 potenciálisan veszélyes aszteroidát tart számon, de a legveszélyesebb objektumokat listázó Sentry Risk Table alapján egyiknél sem áll fenn a veszély, hogy a következő száz évben a Földbe csapódjanak, vagy pályájuk 7,5 millió kilométernél közelebb keresztezze a Föld pályáját. 

(Kiemelt képünk: A NASA 2022. szeptember 26-i élő közvetítéséből készült felvételen a Dimorphos látható, közvetlenül azelőtt, hogy a DART (Double Asteroid Redirection Test) becsapódott volna az aszteroidába, ahogy a NASA csapata (alul L) a DART központjában, a marylandi Laurelben figyeli. Forrás: US-NASA-SPACE-DART)