Először kutatja a Jupiter körül keringő aszteroidákat a NASA

A NASA új űrmissziója szombaton indul útnak.

2021. október 15., 19:50

Szerző:

A Lucy nevű űrszonda a következő 12 évben rekordszámú aszteroidát tanulmányoz, ezen idő alatt 6,5 milliárd kilométert tesz meg. A tervek szerint 2025 áprilisában a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóöv egyik aszteroidája mellett halad el, 2027 augusztusában pedig a Jupiter titokzatos hét trójai kisbolygóját is felkeresi – írta az MTI.

A Lucy célja, hogy új információt gyűjtsön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti formálódásáról. A misszió a nevét a Lucy néven emlegetett ősi fosszíliáról kapta, amely betekintést engedett az emberi faj evolúciójába. A trójai aszteroidák megfigyelése pedig a „bolygóképződés fosszíliáiról" adhat képet.

A Lockheed Martin által épített berendezés az első napenergiával működő szonda, amely a Naptól ennyire távol dolgozik és több aszteroidát kutat, mint korábban bármely más szonda. A misszió összköltsége 981 millió dollár (304,7 milliárd forint). A Lucy további különlegessége, hogy pályája háromszor is visszakanyarodik a Földhöz, hogy annak gravitációját használja fel útjához, és ezáltal az első olyan űrszonda lesz, amely a Naprendszer külső részéről tér vissza a Föld közelébe.

Az űrszonda megfelelő időjárási feltétetek esetén a floridai Cape Canaveral Űrállomásról indul útnak közép-európai idő szerint 11.34-kor. A NASA honlapja élőben közvetíti az űrszonda indulását.

(Kiemelt kép: This handout photo released by NASA shows a United Launch Alliance Atlas V rocket with the Lucy spacecraft aboard at Space Launch Complex 41, October 14, 2021, at Cape Canaveral Space Force Station in Florida. NASA is poised to send Lucy, its first spacecraft to study Jupiter's Trojan asteroids, to glean new insights into the solar system's formation 4.5 billion years ago, the space agency said. Lucy named after an ancient fossil that provided insights into the evolution of human species, is expected to launch on October 16. fotó: Bill INGALLS / NASA / AFP)