Putyin bejelentést tett a globális élelmiszerválság kapcsán

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Teheránban közölte, hogy előrehaladást értek el a fekete-tengeri gabonaexportról folytatott tárgyalásokon, és megbeszélésükön köszönetet mondott a kérdésben közvetítő török kollégájának, Recep Tayyip Erdogannak.

2022. július 20., 06:35

Szerző:

Putyin és Erdogan kedden utazott Teheránba, hogy iráni kollégájukkal, Ebrahim Raíszivel más témák mellett megvitassák az ukrajnai gabona exportjához felhasználható biztonságos tengeri folyosók kérdését, a világméretű élelmiszerválság elkerülése érdekében. A találkozó fő témái az ukrajnai háború és a szíriai konfliktus.

Ez volt Putyin második személyes találkozója a NATO-tagállam Törökország államfőjével Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdete óta.

Korábbi jelzések szerint Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ a héten várhatóan megállapodást ír alá az Ukrajnából a Fekete-tengeren történő gabonaszállítás újraindításáról. Az orosz elnök kedden találkozott Ali Hameneivel, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjével is.

Hamenei hosszú távú együttműködést szorgalmazott Irán és Oroszország között. Közölte Putyinnal, hogy Teheránnak és Moszkvának ébernek kell maradnia a „nyugati megtévesztéssel” szemben – jelentette az iráni állami televízió.

(Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az ENSZ főtitkárával folytatott megbeszélésen a moszkvai Kremlben 2022. április 26-án. Fotó: Vlagyimir ASTAPKOVICS / SPUTNIK / AFP)

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.