Halálos mentőhelikopter-baleset történt Oroszországban

Oroszország délkelet-európai részén, a volgográdi területen kedden lezuhant egy mentőhelikopter. A pilóta életét vesztette, utasok nem voltak a fedélzeten – közölte a helyi egészségügyi szolgálat.

2023. április 25., 12:54

Szerző:

„A légi mentőszolgálatot kiszolgáló egyik helikopter utasok nélkül zuhant le a bázisra való visszatérés közben. A pilóta a helyszínen meghalt” – mondta a hivatal szóvivője, hozzátéve, hogy a helikoptert lakott területen kívül érte baleset.

A katasztrófavédelmi szolgálat korábban azt közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel, hogy az előzetes adatok szerint a Kazan Ansat típusú helikopter a Volgográd melletti Erzovka faluba repült. A pilóta egy erre a feladatra szerződött szakosított szervezet alkalmazottja volt – pontosította az egészségügyi szolgálat.

A Kazan Ansat egy könnyű, többcélú, 7-9 üléses orosz helikopter, mely 1235 kg hasznos teher szállítására alkalmas. A helikoptert a világ egyik legnagyobb ilyen gyártójának, a kazanyi helikoptergyárnak a tervezőirodája fejlesztette ki. Itt gyártják a Mi-8-as, a Mi-17-es és a Mi-24-es típusú helikoptereket is. A gyár évente 12 ezer helikoptert állít elő.

(Kiemelt kép: egy könnyű, kétmotoros, többcélú Ansat mentőhelikopter a kazanyi Ulan-Ude Aviation Plant helikoptergyár kifutóján Kazanyban 2020. Július 10-én. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Ügynökség via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.