Hadgyakorlatot tartott a kínai haditengerészet Tajvan közelében

Rendkívül fagyos a hangulat Kína és Tajvan között.

2022. április 15., 10:39

Szerző:

A kínai haditengerészet és légierő gyakorlatot tartott Tajvan közelében pénteken, az amerikaiak Tajvannal kapcsolatos „rossz jeleire" reagálva, miközben a szigeten egy amerikai kongresszusi delegáció tett látogatást.

A CGTN pekingi székhelyű nemzetközi hírcsatorna tudósítása szerint a kínai hadsereg hadihajókat és vadászgépeket küldött a Kelet-kínai-tenger Tajvan körüli részére. Si Ji-lu, a hadsereg keleti hadtörzsének parancsnoka a műveletet válaszlépésnek nevezte az elmúlt időszakban gyakorivá vált, Tajvannal kapcsolatos amerikai „jeladásokra". Kína a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételének tekinti az „egy Kína elvének" betartását, és ellenez mindenféle hivatalos kapcsolattartást a világ országai és Tajvan között. Az Egyesült Államok ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem ápol a szigettel, ám törvény kötelezi, hogy ellássa Tajvant a védelme biztosításához szükséges fegyverekkel.

Pénteken Bob Menendez, az amerikai szenátus külkapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke találkozott Caj Jing-ven tajvani elnökkel. Menendez egy hattagú, kétpárti törvényhozókból álló amerikai delegáció élén érkezett a szigetre, amelyet Kína saját területének elidegeníthetetlen részeként tart számon. A kínai hadsereg a pénteki gyakorlat kapcsán nem tett említést a látogatásról.
Bob Menendez Tajvan biztonságának fontosságát hangoztatta Tajpejben. Menendez hangsúlyozta, hogy Tajvanon gyártják a félvezetők 90 százalékát, ezért a sziget biztonsága az egész világ számára rendkívüli fontossággal bír.
A találkozón Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor leszögezte: Tajvant sorsára hagyni egyet jelent azzal, hogy sorsára hagyják a demokráciát és a szabadságot. A kínai Államtanács tajvani ügyekért felelős irodája pénteken tiltakozását jelentette be a látogatás miatt, és felszólította Washingtont: ne támogassa a tajvani függetlenségi törekvéseket.

Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált, miután a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította az 1992-ben elfogadott, az „egy Kína" elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeresen tart hadgyakorlatokat a sziget közvetlen közelében.

(Kiemelt kép: A tajvani nemzeti védelmi minisztérium által közreadott képen a tajvani légierő francia gyártmányú Mirage harci repülőgépe felszáll az évente megrendezett hadgyakorlat keretében a tajvani Pingtungban 2021. szeptember 15-én. A Caj Jing-ven tajvani elnök felügyelete mellett tartott manőveren három harci repülőgép landolt a déli Pingtung megye autópályájának egyik egyenes szakaszán, amelyet külön arra a célra terveztek, hogy szükség esetén le- és felszállópályaként szolgáljon. Fotó: MTI/EPA/Tajvani nemzeti védelmi minisztérium)

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.