Hadat üzentek a politikusi bikkfanyelvnek

Az érthetetlenségig hivataloskodó, bürokratikus bikkfanyelv ellen terjesztettek be egy törvényjavaslatot az új-zélandi parlamentben. 

2022. október 20., 11:13

Szerző:

A bürokratikus bikkfanyelv ellen beterjeszett törvényjavaslat elfogadásáról és annak hatályba léptetéséről határozott a kormányszférában a bürokrácia megkönnyítésének érdekében az új-zélandi parlament. A törvény értelmében a jövőben kerülni kell a hivataloskodó, és éppen ezért az átlagember által nehezen megérthető, félreérthető és zavarba ejtő fordulatokat a törvényhozás során. 

Az úgynevezett Egyszerű Nyelvezet Törvényt a kormánypárti Rachel Boyack képviselő nyújtotta be – írja a Guardian. Szükségességét azzal indokolta: „Az új-zélandiaknak joguk van arra, hogy megértsék, mit kér tőlük a kormány, mik a jogaik, és mit kérhetnek számon a kormányon”.

A törvény értelmében a kormányszerveknek és a hivatalnokoknak kerülniük kell a bonyolult kifejezésformák használatát. A törvény támogatói szerint ez befogadóbbá teszi az ország demokráciáját a fogyatékkal élők, alacsony oktatási szinttel rendelkezők, valamint azok számára, akiknek nem az angol az anyanyelvük.

Az ellenzékben lévő jobboldaliak viszont ellenzik a törvényt. A rendelkezést „rendőrködésnek” nevezték, ami szerintük csak a közszolgák megfélemlítésére való. Végül a munkáspárt, a zöldek és a maori őslakosok pártja megszavazta a rendelkezést, amitől azt is remélik, hogy pénzt is spórolhatnak vele a kormánykommunikáción.

(John Cleese a Monty Python Repülő Cirkusza tévésorozat Hülye járások minisztériuma c. jelenetében. Képernyőfelvétel.)