Hadat üzent a manórúdnak Franciaország

Franciaország az eldobható elektromos cigaretták betiltását tervezi – jelentette be Élisabeth Borne francia miniszterelnök az RTL rádiócsatorna vasárnapi műsorában.

2023. szeptember 3., 14:17

Szerző:

„Nagyon fontos közegészségügyi kérdésről van szó” – hangsúlyozta Borne, hozzátéve, hogy a francia kormány országos dohányzásellenes program létrehozásán dolgozik, mivel a cigaretták és más dohánytermékek fogyasztása következtében évente 75 ezer ember hal meg Franciaországban.

Az úgynevezett füstmentes elektromos cigaretták használata olyan szokásokat alakíthat ki a fiatalok körében, amelyek dohány- és nikotinfüggőséghez vezethetnek – tette hozzá a francia kormányfő. 

Ugyanakkor a kabinet nem tervezi a dohánytermékek adókulcsának további emelését jövőre, miután idén már meghozták ezt a döntést – szögezte le a miniszterelnök.

Emmanuel Macron francia elnök 2021-ben tervet mutatott be a franciaországi dohányzás és az alkoholfogyasztás csökkentése érdekében. Azt ígérte, hogy megnövelik a füstmentes helyiségek és mindazon létesítmények számát, ahol tilos lesz a dohányzás, illetve 2030-ig minden 20 évesnél fiatalabb franciát leszoktatnak a dohányzásról.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Roberto Pfeil / DPA / AFP)