Háborúra készül Észak-Korea

Kim Dzsongun kiadta az utasítást, hogy gyorsítsák fel a háborús előkészületeket.

2023. december 28., 10:26

Szerző:

Kim Dzsongun észak-koreai vezető utasította az ország haderejét, fegyveriparát és atomfegyver-ágazatát, hogy gyorsítsák fel a háborús előkészületeket, válaszul az Egyesült Államok általa példátlannak nevezett konfrontációs lépéseire – írja a Reuters a KCNA észak-koreai állami hírügynökség alapján. A kommunista diktátor szerdán az állampárt, a Koreai Munkapárt év végi ülésén felvázolta a következő évre vonatkozó politikai irányvonalakat. Jelezte, hogy Észak-Korea fokozni fogja a stratégiai együttműködést az „antiimperialista független államokkal” – írja a portfolio.

Kim Dzsongun elsősorban Kínára és Oroszországra gondolhatott, utóbbival az elmúlt hónapokban jelentősen erősödött a kapcsolata. Az Egyesült Államok azzal vádolja Phenjant, hogy katonai felszereléseket szállít Moszkvának, amelyeket az az Ukrajnával folytatott konfliktusban használhat. Cserébe Oroszország technikai segítséget nyújt Észak-Koreának katonai képességeinek fokozásához.

A pártülés során Kim gazdasági célokat is kitűzött az új évre, és 2024-et döntő évnek nevezte az ország ötéves fejlesztési tervének megvalósítása szempontjából. Hangsúlyozta, hogy dinamikus előrelépésre van szükség a kulcsfontosságú ipari ágazatokban, emellett felszólított a mezőgazdasági termelés magas szinten történő stabilizálására.

Észak-Koreában az elmúlt évtizedekben természeti katasztrófák és más tényezők miatt súlyos élelmiszerhiány alakult ki. Nemzetközi szakértők szerint a COVID-19 világjárvány okozta határzár súlyosbította az élelmiszerbiztonsági problémákat. A kedvező időjárási viszonyok miatt 2023-ra becsült termésnövekedés ellenére egy dél-koreai tisztviselő kijelentette, hogy ez még mindig nem elegendő az észak-koreai krónikus élelmiszerhiány kezelésére.

(Kiemelt képünkön: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az V. Nemzeti Anyák Kongresszusán szólal fel Phenjanban. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)