Ha Észak-Koreának nem tetszik valami, lövöldözni kezd

Ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea, válaszul a dél-koreai-japán-amerikai biztonsági megállapodásra.

2022. november 17., 07:36

Szerző:

Rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki csütörtökön Észak-Korea a Keleti-(Japán-)tengerre, nem sokkal azután, hogy külügyminisztere figyelmeztetett: kiszámíthatatlanabb lett a helyzet a térségben azt követően, hogy Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok vezetői a biztonsági együttműködés fokozásáról állapodtak meg.

A rakétát a dél-koreai hadsereg jelentése szerint Észak-Korea keleti partjáról, Vonszan régióból indították. A kilövést követően Szöul bejelentette, hogy fokozza a térség ellenőrzését.

Joe Biden amerikai és Jun Szok Jol dél-koreai elnök, valamint Kisida Fumio japán miniszterelnök a múlt hét végén a három ország közti biztonsági együttműködés fokozását jelentette be, miután háromoldalú megbeszélést folytattak a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének csúcstalálkozóján. A vezetők súlyos fenyegetésnek nevezték a térség stabilitására nézve, hogy Phenjan interkontinentális ballisztikus rakétákat is tesztelt.

Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter csütörtökön reagált a phnompeni közleményre, és a KCNA hírügynökségen keresztül nyilvánosságra hozott állásfoglalásában arra figyelmeztetett: a hármak megállapodása kiszámíthatatlanabb helyzetet teremtett a régióban. Minél intenzívebbé válnak az Egyesült Államok és szövetségeseinek provokációi a Koreai-félszigeten, annál hevesebb lesz Phenjan reagálása katonai téren – mondta.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: JO YONG HAK / Dél-koreai Védelmi Minisztérium / AFP)

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.