Gyümölcs helyett 2,5 tonna kokain volt a Belgiumba tartó konténerben

A Costa Rica-i rendőrség 2,5 tonna kokaint foglalt le a Karib-tenger partján fekvő Moín egyik teherterminálján egy Belgiumba tartó konténerben – közölte szombaton a közbiztonsági minisztérium.

2022. szeptember 4., 10:37

Szerző:

A biztonsági erők felfedezték a kokaint egy gyümölcskonténerben, amely Belgiumba indult volna – közölte a minisztérium a Twitteren.

Két éve a Costa Rica-i hatóságok az ország legnagyobb drogfogásában 5,8 tonna Hollandiába szánt kokaint foglaltak le Moínban.

A drogkartellek jelentős mennyiségű kokaint csempésznek Dél-Amerikából Közép-Amerikán keresztül az Egyesült Államokba vagy Európába különböző szállítási útvonalakon keresztül.


Kolumbia, mint kokain-óriás

A Csendes-óceán és a Karibi-tenger övezte, stratégiai térségben fekvő Kolumbia továbbra is a kokain egyik legnagyobb előállítója a világban.

Évente 910 tonna ilyen kábítószer keletkezik a kormány minden igyekezete ellenére. Mintegy 169 ezer hektáron termesztenek kokacserjét, amelynek szárított leveleit a perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszerként.

A levélből kivonható kokain azonban erős és illegális kábítószer. A legnagyobb mennyiség ebből a drogból az Egyesült Államokba jut el különböző rejtett utakon.

14:57

A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezetékeken észlelt károsodás és nyomáscsökkenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálását sürgeti, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvivő szerdán újságíróknak.