Több tucat babát bántalmazhatott a csecsemőgyilkos ápolónő

Lucy Letby előre kitervelten, brutális eszközök között válogatva bántalmazta vagy ölte meg a csecsemőket 2012 és 2016 között.

2023. augusztus 21., 11:08

Szerző:

Ahogy korábban megírtuk, bűnösnek találta a bíróság a 33 éves Lucy Letby-t, aki nővérként hét csecsemőt gyilkolt meg egy nyugat-angliai kórházban, másik hatot pedig megpróbált megölni. Ezzel ő lett Nagy-Britannia első számú gyerekgyilkosa. A Guardian szerint a rendőrség biztos benne, hogy Lucy Letby valójában nem hét, hanem több tucat csecsemőt bántalmazott vagy ölt meg.

A nyomozók legalább harminc esetről beszélnek, amely során a csecsemők „gyanús” sérüléseket szenvedtek el a Countess of Chester kórházban, abban az időszakban, amikor a nő dolgozott. 

Letbyt életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat annak ellenére is, hogy több babagyilkosságot végül nem sikerült rábizonyítani.

A tárgyalás során kiderült, hogy a csecsemőápolóként dolgozó nő a a húszas évei közepén járt, amikor végrehajtotta a támadásokat. Volt, hogy levegőt fecskendezett a kis testekbe, egyes esetekben összetörte a babák rekeszizmát, egy esetben csövet nyomott le egy csecsemő torkán, de kiderült az is, hogy két gyermeket inzulinnal adagolt túl. Áldozatai között voltak koraszülöttek vagy valamilyen betegség miatt kórházi kezelés alatt álló, legfeljebb néhány hónapos kisbabák. 

Az egyik baba akkora volt, mint egy felnőtt kéz, súlya valamivel több, mint 535 gramm és 5% esélye volt a túlélésre – közölte a rendőrség. Letby kétszer is megpróbálta megölni a kislányt. Az első kísérlet néhány órával azután történt, hogy ő és családja egy ünnepi tortával ünnepelte a baba életének 100. napját, a második próbálkozása pedig két héttel későbbi születésnapja volt, amikorra a születés eredetileg ki volt írva. 

A túlélők között van egy kislány, akinél a támadás után agyi bénulást diagnosztizáltak. Most nyolcéves, gyomorszondával táplálják és 24 órás gondozást igényel.

Paul Hughes, a  nyomozást vezető felügyelő megerősítette, hogy még mindig tart az aktív nyomozati szakasz, hozzátéve, hogy a 2012-től 2016-ig tartó időszakot és több mint 4000 csecsemő aktáját kellett átnézniük mind a Countess of Chester kórház, mind a liverpooli női kórház újszülöttosztályán.

Letby a harmadik életben lévő nő lesz, aki életfogytiglani büntetését tölti, vagyis soha nem szabadulhat a börtönből. Rajta kívül Rose West az egyik, aki legalább kilenc fiatal nőt kínozott és ölt meg az 1970-es és 1980-as években, a másik Joanna Dennehy, aki három férfit gyilkolt meg 2013-ban.

(Kiemelt kép: Lucy Letby letartóztatása. Forrás: CHESHIRE CONSTABULARY / AFP)