Görögország több városában csaptak össze tüntetők a rendőrökkel

A tüntetők kövekkel és más tárgyakkal dobálták a rendőröket Athén belvárosában.

2021. október 25., 21:50

Szerző:

Tüntetők csaptak össze rendőrökkel Görögország több városában hétfőn. A tiltakozó hullám azután kezdődött, hogy rendőrök lelőttek egy húszéves fiatalt. Baloldali tüntetők kövekkel és más tárgyakkal dobálták a rendőröket Athén belvárosában, a „gyilkos rendőrök” jelszót skandálva - mondták el szemtanúk.

A rendőrök könnygázzal és hanggránáttal próbálták meg feloszlatni a tömeget. A feldühödött tüntetők egyik csoportja elfoglalta a görög fővárost Petrasz kikötőjével összekötő főútvonalat, a rendőrök ismét közbeléptek, könnygázt és gumibotot vetettek be, hogy megtisztítsák az utcákat.

A tüntetések azután kezdődtek, hogy a rendőrség halálosan megsebesített egy fiatal autótolvajt, akit fél Athénon keresztül üldöztek. A halálos lövés előtt az elkövető nekihajtott a motoros rendőröknek, akik közül heten megsebesültek. Az állami műsorszolgáltatók szerint a kormány kérte annak kivizsgálását, hogy a rendőrök nem alkalmaztak-e túlzott erőt.

(Kiemelt kép: Emberek gyűlnek össze, hogy tiltakozzanak a fejlesztési minisztérium által a közpiacokról készített törvénytervezet ellen Athénban, Görögországban, 2021. október 25-én. Fotó: Ayhan Mehmet / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.