Az izraeli hadsereg megtalálta Gázában egy elhurcolt katona holttestét

Az izraeli hadsereg katonái megtalálták a Gázai övezet északi részén, az es-Sifá kórház közelében a Hamász fegyveresei által október 7-én Izraelből elhurcolt egyik katona, egy 19 éves nő holttestét – jelentette be pénteken egy katonai szóvivő.

2023. november 17., 11:10

Szerző:

Noa Marciano tizedes az övezet közelében szolgált egy laktanyában, a gázai határ kameráinak felvételeit követte figyelemmel. Az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet ezen a héten közzétett róla egy videót, amelynek első képsorain még egészséges, egy későbbin pedig holtan látható. A fiatal katonanő holttestét a Sin Bet belbiztonsági szolgálat információi alapján találták meg, és elszállították izraeli lakóhelyére, Modiinbe, hogy hozzátartozói ott temethessék el.

A hadsereg az övezetben, egy iskolaépület közelében felszámolt egy fegyveres iszlamista csoportot, majd fegyvereket talált az épületben. Péntekre virradóan a légierő is támadott terrorista célpontoknak vélt helyeket a Gázai övezetben.

A védelmi minisztérium és a hadsereg több száz fegyvert osztott ki több tucat civil készenléti egységnek a Gázai övezet közelében lévő településeken, Szderotban és a Negev sivatag községeiben, és fegyverek további százainak szétosztását tervezik ilyen civil önvédelmi egységeknek.

Ez az első lépés a határ menti települések új védelmi rendszerének kialakítását célzó tervben. Az elképzelés szerint egyebek között jelentősen növelik a készenléti csoportok számát és a rendelkezésükre bocsátott eszközök mennyigét.

A szóvivő beszámolója szerint a hadsereg fegyvergyártó műhelyt, „nehézrakétákat” és drónokat talált az Iszlám Dzsihád iszlamista terrorszervezet egyik bázisán, a Gázai övezet északi részén, és megsemmisítette a létesítményt.

A biztonsági erők egy újabb razziájuk során péntekre virradóan Ciszjordániában felkutatták annak a három palesztin fegyveresnek az otthonát, aki csütörtökön részt vett egy ellenőrzőpont elleni támadásban, amelynek elkövetőjeként a Hamász jelentkezett.

Katonák letartóztattak 21 körözött palesztint, közülük hatot azzal gyanúsítanak, hogy a Hamász tagjai. A hatóságok a háború kezdete óta több mint 1750 palesztint vettek őrizetbe Ciszjordániában, közülük mintegy 1050-en a Hamászhoz tartoznak a gyanú szerint.

(Kiemelt kép: Füst száll Gáza felett 2023. október 7-én, az izraeli légicsapások után. AFotó: MAHMUD HAMS / AFP)