„Izrael soha nem fogja elfelejteni, hogy Magyarország a helyes oldalra állt”

Az izraeli labdarúgóknak sok szerencsét kívánt, a magyar szurkolóknak pedig hálás köszönetet mondott az izraeli miniszterelnök szóvivője az ATV Ostrom című műsorában, ahol egyebek mellett szóba került Magyarország kiállása Izrael mellett.

2023. november 17., 10:40

Szerző:

Exkluzív interjút adott az ATV Ostrtom című műsorának Tal Heinrich, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője. Heinrich azzal kezdte, hogy „Izrael soha nem fogja elfelejteni, hogy Magyarország az október 7-ei brutális Hamász-mészárlás után „a helyes oldalra állt, és a helyesen cselekedett”.

A szóvivő ezt annak kapcsán mondta, hogy szerdán Felcsúton a magyar szurkolók demonstrációval fejezték ki szolidaritásukat az elrabolt túszok kiszabadítása mellett.

Mint ismert, az izraeli válogatott a Pancho Arénában játszotta, illetve játssza a héten mindkét Európa-bajnoki selejtező mérkőzését.

Benjamin Netanjahu szóvivője a túszcserével kapcsolatos hírekről kifejtette, hogy Izrael nem zárkózik el a közvetítésről, annak érdekében, hogy életeket mentsen, de nem ad fel semmit kitűzött alapvető céljából, ami „a Hamász uralmának teljes és végleges felszámolása”.

Heinrich szerint az izraeli hadsereg a gázai kórház átvizsgálása során olyan rendkívüli kímélettel jár el, ami egy új minőséget képvisel és példát mutat a hadviselésben.

A Gázai-övezet jövőjével kapcsolatban Tal Heinrich azt mondta, hogy bármilyen megoldás születik, három dolgot garantálni kell: „a Hamász teljes kizárását, a terület demilitarizálását, és most felnövekvő nemzedékek deradikalizálását.”

(Kiemelt kép: izraeli játékosok tapsolnak szurkolóiknak az UEFA Euro 2024 I. csoportjának Izrael–Svájc selejtező labdarúgó-mérkőzése után a felcsúti Pancho Arénában 2023. november 15-én. KISBENEDEK Attila / AFP)