Korábban már futni hagyták a texasi zsinagóga túszejtőjét

Akkor nem ítélte veszélyesnek a brit titkosszolgálat.

2022. január 18., 15:28

Szerző:

Régebben már nyomozott az MI5 (az Egyesült Királyság belföldi kémelhárítási és biztonsági ügynöksége) azután a brit merénylő után, aki négy embert ejtett túszul egy texasi zsinagógában – erről kedden számolt be a BBC.

A lancashire-i Blackburnből származó Malik Faisal Akram ellen 2020 végén indult vizsgálat, de amikor az Egyesült Államokba repült, már nem ítélték veszélyesnek. A 168 beszámolt róla, hogy Malik Faisal Akram múlt hét szombaton négy embert ejtett túszul egy texasi zsinagógában, és Aafia Siddiquit terroristanő szabadon engedését követelte. A rendőrök végül lelőtték Akramot, Siddiqui pedig elhatárolódott az akciótól ügyvédjén keresztül.

A BBC arról számolt be, hogy Akram a brit biztonsági szolgálat megfigyelési listáján 2020-ban „érdeklődésre számot tartó személyként” szerepelt, és az év második felében vizsgálatot indítottak ellene. De 2021-re Akram, aki büntetett előéletű volt az Egyesült Királyságban, az aktív listáról átkerült a korábbi „érdeklődés tárgya” listára, és már nem tekintették fenyegetésnek.

(Kiemelt képünk: Túszmentő akció a texasi Colleyville-ben található Beth Israel Zsinagóga híveinek kiszabadításáért 2022 január 16-án. Fotó: EPA/RALPH LAUER)