Kiszabadultak a texasi zsinagógában foglyul ejtett túszok

A fegyveres támadó meghalt. 

2022. január 16., 06:44

Szerző:

A texasi Colleyville-i zsinagógában az összes túszul ejtett biztonságban kiszabadult több mint tíz órával azután, hogy egy fegyveres megzavart egy istentiszteletet, és feszült összecsapásba kezdett a rendőrséggel, írja a Reuters.

Az FBI túszmentő csapatának tagjai megrohanták a zsinagógát, hogy kiszabadítsák a három még fogságban lévő túszt. A fegyveres támadó meghalt – mondta Michael Miller, a colleyville-i rendőrfőnök  sajtótájékoztatóján. A támadó először négy embert ejtett túszul, köztük a Beth Israel elnevezésű közösség rabbiját – közölték a tisztviselők. Az egyik túszt hat órával később sértetlenül kiengedték.

Helyi riporterek beszámolója szerint nem sokkal azelőtt hallották robbanások és lövöldözés hangjait , hogy Texas kormányzója, Greg Abbott bejelentette: a válság véget ért. „Az imák meghallgatásra találtak. Minden egyes túsz élve kiszabadult és biztonságban van" – írta Abbott a Twitteren.

Az FBI azt mondta, hogy sikerült a fegyveres személyazonosságát beazonosítani, de azt egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Az FBI nem volt hajlandó megerősíteni a támadó halálának okát, mondván, hogy még folyik a vizsgálat.

A Colleyville-i Rendőrkapitányság közölte, hogy először a SWAT-csapatok érkeztek a zsinagógához, amikor a szombati istentisztelet alatt, 10:41-kor kezdődő segélyhívásokra reagáltak. Az FBI tárgyalói hamarosan felvették a kapcsolatot a fegyveres férfival, aki azt mondta, egy szövetségi börtönben fogva tartott nővel szeretne beszélni. A túszok között személyi sérülés nem történt.

(Kiemelt kép: SWAT egység a Colleyville-i zsinagóga közelében 2022 január 15-én. fotó: Andy JACOBSOHN / AFP)

21:34

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

21:22

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.