Nem működik együtt a Nemzetközi Büntetőbírósággal a Fülöp-szigetek

Kormánya szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság sérti az alkotmányukat. 

2021. szeptember 16., 07:33

Szerző:

A Fülöp-szigetek nem fog együttműködni a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC), amely hivatalos vizsgálatot indított emberiesség elleni bűncselekmények feltételezett elkövetése miatt Rodrigo Duterte elnök drogháborújával kapcsolatban – jelentette ki csütörtökön Salvador Panelo, a manilai államfői hivatal jogi ügyekért felelős szóvivője.

Panelo a DZBB helyi rádiónak adott interjújában kiemelte, hogy nem fogják beengedni az országba az ICC nyomozóit, írja az MTI. „Az elnök álláspontja nem változott. Az ICC a kezdetek óta részrehajló, az ügy kivizsgálása sérti az alkotmányunkat és a saját római statútumát” – közölte a szóvivő.

Az ICC kérelmeket elbíráló bírói tanácsa (Pre-Trial Chamber) szerdán arra a megállapításra jutott: megfelelően megalapozott, hogy vizsgálatot folytassanak le, és vannak arra utaló jelek, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a Fülöp-szigeteki elnök 2016-os hatalomra kerülése óta tartó, mintegy 6100 halálos áldozatot követelő drogháború során végrehajtott gyilkosságokkal összefüggésben. A bírák az ügyben vizsgálatot kérő ügyészek által megküldött vizsgálati anyag kiértékelése után úgy találták, hogy a „drogháború nem törvényes bűnüldözési műveletnek”, hanem inkább civilek elleni rendszerszintű támadásnak tekinthető.

Duterte 2018 márciusában kiléptette országát az ICC-ből. Ugyanakkor a Nemzetközi Büntetőbíróság alapító okmánya szerint joghatósága van a 2016 és 2019 között elkövetett esetleges bűncselekmények tekintetében.

A drog- és korrupcióellenes kampánnyal hatalomra került, most 76 éves Duterte hatéves megbízatása 2022 júniusában lejár, a politikus azonban indulni akar az alelnöki tisztségért.

(Kiemelt kép: Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte. Fotó: Noel Celis / AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.