Fülöp herceg egy csendes-óceáni törzs istene volt

A herceg halála után 100 napig gyászolnak. Fontolóra veszik, hogy Fülöp fiát, Károlyt, a brit trónörököst teszik meg új istenüknek.

2021. április 14., 15:02

Szerző:

A Csendes-óceán déli részén, Vanuatu egyik szigetén, Tannán él egy néhány száz főből álló törzs, amelynek tagjai Fülöp herceget istenükként tisztelték.

A yakel nevű törzs megrendült Edinburgh hercegének halálhírén, 100 napos gyászba kezdtek, s közben azt fontolgatják, hogy Fülöp elsőszülött fiát, Károly herceget fogják apja helyett istenként tisztelni.

Charlie Kahla, a yakel törzs egyik vezetője azt mondta, hogy ugyan soha nem találkoztak Fülöp herceggel, de nagyon sajnálják a halálát, mert szoros volt vele a kapcsolatuk. „Ahogy meghallottam a hírt, a szívem megtelt szomorúsággal. A lelke azonban tovább él.”

Fülöp tisztában volt vele, hogy mennyire tiszteli őt a törzs, 1980-ban például imádatuk jeléül küldtek neki egy hagyományos törzsi fegyvert, amivel fotózkodott, és a képet visszaküldte nekik. Az alábbi képen a jobboldali fotóról van szó:

Vanuatu, Fülöp herceg
 
A Yakel törzs tagjai Fülöp edinburgh-i herceg fényképeit tartják kezükben Vanuatu Csendes-óceáni szigetén, 2021. április 12-én
Fotó: AFP | DAN MCGARRY
 

 

A törzs tagjai naponta imádkoztak Fülöp herceghez bő termésért, és videoüzenetben nyilvánították ki részvétüket a királyi családnak és Anglia népének. (via ladbible)

(Kiemelt kép: A yakel törzs tagjai Fülöp edinburgh-i herceg fényképét tartják kezükben Vanuatu Csendes-óceáni szigetén, Tannán, 2021. április 12-én / Fotó: AFP | Dan McGarry)