Franziska Tschinderle: Orbán Viktor az ördögöt festi a falra

Az újságíró szerint a magyar kormány nem kormányoz, hanem ellenséget gyárt.

2021. augusztus 1., 09:02

Szerző:

Hosszú publicisztikában kritizálja Franziska Tschinderle Orbán Viktort és a magyar kormányt. Az osztrák Profil lap újságírója populistának nevezi a magyar miniszterelnököt, aki becsapja az állampolgárokat. Kiemeli, Orbán Viktor egyszerűen figyelmen kívül hagyta kommunikációjában a Pegasus-botrányt, és a homoszexualitásról és annak a gyermekekre gyakorolt rossz befolyásáról közölt egy videót egész egyszerűen elterelve a problémákról a figyelmet. Az újságíró azt mondta a 168-nak, a társadalomban senkinek nem hoz hasznot az, hogyha egy részét diszkriminálják. Kitért arra is, hogy a média 80 százaléka a kormány kezében van, és akárcsak a szocializmus idején, most sem kényszerítheti a vezetőt semmi a lemondásra.

Az újságírónő volt az, aki korábban „kérdésekkel provokálta” a magyar kormányt. Kérdéseket tett fel ugyanis a Fidesz EP-delegációjának az után, hogy Orbán Viktor találkozott Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel. A magyar közmédia akkor azt állította, hogy „provokálni” akart. Franziska Tschinderle azt mondta a 168-nak, sokkolta a dolog. „A kormány részéről egyébként hivatalosan senki nem keresett meg. Újságíró vagyok az a feladatom, hogy kérdéseket tegyek fel. A Fidesz folyamatosan ellenségeket gyárt, így lett ő maga is egy a sok közül” – fogalmazotta Franziska Tschinderle.

Az újságíró szerint nagyon fontos, hogy erre ne ugorjanak az emberek mindig, hiszen pontosan ez a kormány célja, a stratégiájuk része, az „olcsó trükk”. „Könnyebb valakiről írni, mint például arról beszélni, hogy miért is olyan magas a koronahalálozások száma, Magyarországon arányában a legtöbb a világon vagy a kórházak siralmas helyzetéről, az elvándorlásról és egyéb – az embereket nagyban érintő – óriási problémáról ” – tette hozzá Franziska Tschinderle.

Az újságíró kitért a népszavazásra is, ami nem sokkal a választások előtt lesz. Úgy fogalmazott: sokkal súlyosabb problémák vannak, ami például a kiskorúakat illeti. Az Eurochild jelentése szerint ugyanis a magyar gyerekek 22,4 százalékát érinti a szegénység és súlyos probléma az is, hogy a három év alatti gyermekek számára nincsenek gyermekgondozási lehetőség. Az újságíró szerint nagyon nem jók a kilátások abban az országban, ahonnan sokan el is vándorolnak. Az Eurochild szakértői arra is figyelmeztetnek beszámolójukban, hogy nagy számban fordulnak elő szexuális bántalmazások Magyarországon. Franziska Tschinderle szerint a kormánynak inkább szakemberekre, például szociológusokra kellene költeni.

Franziska Tschinderle az mondta a 168-nak, „Magyarországról leginkább a magyaroknak kell beszélnie, azoknak, akik az országban élnek”. Az újságíró az információkat helyiektől kapja, és angol nyelvű lapokból szerzi. „Muszáj megtudnia az országnak azokat a problémákat, amik messziről is jól látszanak, például, hogy a sajtó nem független. Ezt a Pegasus-ügy jól szemlélteti. A lehallgatás az tény, a szoftvert nem veheti meg egy magáncég, és érthetetlen számomra, hogy a kormány miért nem nyilatkozik érdemben, hanem Orbán Viktor a homoszexuálisokról beszélt a Facebookon” – fogalmazott az újságíró.

A pedofil-törvény a riporter azt mondta, nem érti, hogy lehet összefüggésbe hozni a melegeket a pedofíliával. Hangsúlyozta: a magyaroknak meg kell érteni, Orbán Viktor politikája nem segíti a gyerekeket, sőt: törvénye irracionális. Szerinte a gyermekvédelmi csomag nem elég, szükség volna ugyanis figyelemfelkeltő kampányokra és az áldozatok pszichológiai támogatására. Véleménye szerint Orbán Viktor következetesen figyelmen kívül hagyja ezeket, és feltűnőbb megoldást mutat be. Látszólag a gyermekek védelme érdekében teszi, de az újságírónő szerint éppen az ellenkezőjét érheti el: ha csak a szülőkre bízzák az információkat, az nem jó, ugyanis a legtöbb erőszak családon belül történik. Franciska Tschinderle úgy fogalmaz: Orbán Viktor ideológia-vezérelt propagandát folytat.

„Szerintem a magyar miniszterelnök az ördögöt festi a falra. A szexuális oktatás nemcsak az óvszerről szól, hanem arról is, hogy megtanítják a gyerekeket arra, hogy melyik az a terület, ahol nem szabad, hogy hozzájuk érjenek. Én nem azért kérdezek, mert a magyarok ellen vagyok, hanem azért, mert szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar kormány milyen” – mondta Franziska Tschinderle.

(Kiemelt kép: Franziska Tschinderle. Fotó: Karl-Renner-Institut / Youtube)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.