Franciaország az energiaválság miatt újraindítja az összes atomerőművét

A francia EDF villamosenergia-ipari óriásvállalat télre újraindítja valamennyi atomerőművét, hogy átsegítse az országot az ukrajnai háború által kialakult energiaválságon.

2022. szeptember 3., 10:02

Szerző:

Franciaország energiaátalakításért felelős minisztere, Agnès Pannier-Runacher elmondta, hogy a kormány lépéseket tesz annak érdekében, hogy „elkerüljék a korlátozó intézkedéseket” az energiafelhasználás tekintetében. Az energiaválság ugyanis jelentős problémát okozna a fűtési főszezonban – írta a France24.

Franciaország a villamos energia mintegy 67%-át atomenergiából, hét százalékát pedig gázból állítja elő. Jelenleg Franciaország 56 atomreaktora közül 32-t a szokásos karbantartási munkálatok és egyes esetekben a korróziós problémák kijavítása miatt leállítottak.

„Van egy menetrend, amely előírja, hogy októbertől kezdve minden héten egy új atomerőmű újra üzembe áll” – mondta Pannier-Runacher.

Kedden Élisabeth Borne miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint ezen a télen kétórás időszakos áramkimaradásokhoz vezethet z energiaválság a francia háztartásokban.

A kormány figyelemmel fogja kísérni a korróziós problémákat jelző atomerőművek helyzetét. „Az EDF megkezdte az intézkedéseket, és meg kell erősítenie nekünk, hogy azok a tervek szerint haladnak” – mondta Pannier-Runacher.

Pannier-Runacher elmondta, hogy az ország stratégiai gáztartalékai 92%-ban feltöltöttek. Emellett a szomszédos Spanyolországgal és Németországgal folytatott villamosenergia- és gázkereskedelmet is megerősítik ezen a télen – mondta.

(Kiemelt kép: A  civaux-i atomerőmű két hűtőtornya a közép-franciaországi Civaux-ban, egy repceföld mögött 2016. április 25-én. Fotó:GUILLAUME SOUVANT / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.