Franciaország az energiaválság miatt újraindítja az összes atomerőművét

A francia EDF villamosenergia-ipari óriásvállalat télre újraindítja valamennyi atomerőművét, hogy átsegítse az országot az ukrajnai háború által kialakult energiaválságon.

2022. szeptember 3., 10:02

Szerző:

Franciaország energiaátalakításért felelős minisztere, Agnès Pannier-Runacher elmondta, hogy a kormány lépéseket tesz annak érdekében, hogy „elkerüljék a korlátozó intézkedéseket” az energiafelhasználás tekintetében. Az energiaválság ugyanis jelentős problémát okozna a fűtési főszezonban – írta a France24.

Franciaország a villamos energia mintegy 67%-át atomenergiából, hét százalékát pedig gázból állítja elő. Jelenleg Franciaország 56 atomreaktora közül 32-t a szokásos karbantartási munkálatok és egyes esetekben a korróziós problémák kijavítása miatt leállítottak.

„Van egy menetrend, amely előírja, hogy októbertől kezdve minden héten egy új atomerőmű újra üzembe áll” – mondta Pannier-Runacher.

Kedden Élisabeth Borne miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint ezen a télen kétórás időszakos áramkimaradásokhoz vezethet z energiaválság a francia háztartásokban.

A kormány figyelemmel fogja kísérni a korróziós problémákat jelző atomerőművek helyzetét. „Az EDF megkezdte az intézkedéseket, és meg kell erősítenie nekünk, hogy azok a tervek szerint haladnak” – mondta Pannier-Runacher.

Pannier-Runacher elmondta, hogy az ország stratégiai gáztartalékai 92%-ban feltöltöttek. Emellett a szomszédos Spanyolországgal és Németországgal folytatott villamosenergia- és gázkereskedelmet is megerősítik ezen a télen – mondta.

(Kiemelt kép: A  civaux-i atomerőmű két hűtőtornya a közép-franciaországi Civaux-ban, egy repceföld mögött 2016. április 25-én. Fotó:GUILLAUME SOUVANT / AFP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.